Predsjednik SDP-a opet „ilegalno“ na sjednici Gradskog vijeća – zbog njega slijedi promjena Poslovnika

Vladimir Dobranić predsjednik je gradske organizacije SDP-a Mursko Središće, a na toj funkciji nedavno je naslijedio Maria Nerera. Dobranić, koji nije gradski vijećnik, na svaki način želi biti prisutan sjednicama Gradskog vijeća pa je tako prisustvovao na 7. sjednici (o čemu smo također pisali), a pojavio se i na 8. koja je održana u ponedjeljak 30. srpnja.

Na predzadnjoj sjednici, predsjednik Vijeća Zvonko Vrtarić, zamolio ga je da napusti dvoranu što Dobranić nije htio učiniti, pozivajući se na članak 84. Poslovnika Gradskog vijeća. Nakon podužeg dijaloga i uvjeravanja, Dobraniću je ipak dopušteno da sjednici prisustvuje s napomenom da ubuduće to ne može činiti, osim ako ne dobije službeni poziv predsjednika Gradskog vijeća.

Bez obzira na to Vladimir Dobranić pojavio se i na zadnjoj sjednici te mu se ponovo obratio predsjednik Vijeća Zvonko Vrtarić koji mu je rekao da opet prisustvuje sjednici bez poziva te ga zamolio da napusti prostoriju.

Ja to ne bih učinio, uzvratio je Dobranić, ako imate zaštitare neka me izbace. Ponovo se pozivam na članak 84., a vi si ga pročitajte.

Vrtarić mu je odgovorio da dobro zna što u tom članku piše, a to je da sjednici može prisustvovati ako to dozvoli predsjednik. Kako je Dobranić rekao da to u tom članku ne piše, Vrtarić se ispravio i rekao da piše u članku 62.

U ovu raspravu se uključio i gradonačelnik Dražen Srpak napomenuvši da pravo prisustvovanja sjednicama Vijeća izvire iz legitimiteta, a legitimitet je biti izabran na izborima. Tu je Poslovnik vrlo jasan, to što u članku 84. piše „da mogu prisustvovati“ ne znači izrijekom da i mogu bez poziva, jer prema tome bi na sjednicu moglo doći cijelo Središće i što ćemo onda? Poslovnik je star 9 godina i nitko se nije drznuo stvarati ovakve probleme. Tko je izabran je izabran, a drugi sjednici mogu prisustvovati temeljem neke potrebe, npr. ako raspravljamo o vatrogascima onda oni mogu, ili isključivo putem poziva predsjednika Gradskog vijeća.

Dobranić mu je odgovorio neka onda mijenjaju Poslovnik, a Srpak decidirano replicirao da će to i učiniti kako bi se sve nedoumice razjasnile, iako je i sada to jasno.

Uključio se i Milorad Pilipović koji je rekao da ovu dilemu treba riješiti jednom i zauvijek kako se ovakve situacije ubuduće ne bi ponavljale.

Zvonko Vrtarić je nastavio da se oni neće spuštati na Dobranićev nivo. Gradsko vijeće zasjeda 22 godine i nikad nije bio problem da uz poziv prisustvuje bili tko bez obzira na političku opciju. Ovim vašim ponašanjem zapravo ste pokazali tko ste i što ste. Nećemo nastavljati polemiku s vama jer nam slijedi usvajanje jedne vrlo bitne odluke za DVD Mursko Središće i o velikim sredstvima koje bi trebali dobiti za naše vatrogasce pa ćemo nastaviti s radom, a u zapisniku konstatirati da gospodin Dobranić sjednici prisustvuje nepozvan i neovlašteno, zaključio je.

(rt, foto Tin Tomanić)