Predsjedniče i premijeru – kolika je inflacija za udbaše?

Za Uskrs lani litra ulja stajala je 9 kuna. Znate li koliko je stajala pred ovogodišnji Uskrs?

To je prvo pitanje koje bih postavila danas predsjedniku države i premijeru da je ijedan od njih prihvatio uporne pozive na intervju. Što mislite bi li znali da je ulje danas 100 posto skuplje nego lani? Da litra košta 18 kuna?

Sljedeće pitanje bilo bi znaju li kolika je stopa inflacije u Hrvatskoj. Ajde, to bi možda i znali jer i ptice s grana pjevaju da je najviša u posljednih 14 godina, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju veće su za 7,3 posto u ožujku u odnosu na ožujak lani.

No, bi li znali kolika je stopa inflacije za njih dvojicu, a kolika za blagajnicu iz samoposluge koja prodaje ono sto posto skuplje ulje? Da je za nju znatno veća nego za njih?

Znanstvenici Ekonomskog instituta Zagreb nedavno su pokazali da na robe i usluge koje su u Hrvatskoj poskupile najviše, natprosječno – najsiromašniji troše čak 70 posto svojih primanja. Kod obitelji poput Plenkovićeve i Milanovićeve, koje spadaju u 10 posto najbogatijih, te najviše poskupljele robe čine manje od 48 posto njihove košarice. U posljednjih deset godina – u kojima baš Milanović, a onda i Plenković određuju državnu politiku – 10 posto najsiromašnijih kućanstava imalo je za 10,8 postotnih bodova veću inflaciju od 10 posto najbogatijih.

Predsjedniče i premijeru – kolika je inflacija za udbaše, kosovce, kremljenke, hulje s karijesom i dijarejom?

Nataša Božić

(izvor: N1, https://hr.n1info.com/, foto: Screenshot)