Povodom međunarodnog Dana žena –ovo je c(s)vijet koji želimo!

Dan žena je međunarodni rođendan postignuća žena. Dan, iza kojeg stoje mnoge institucije, dobrotvorne udruge, organizacije, pojedinci žene i muškarci, a koji su prepoznali ravnopravnost spolova kao gorući problem u društvu. Na današnji dan svijet slavi napredak po pitanju ženskih prava, a sve je započelo hrabrom skupinom žena zaposlenih u tekstilnoj industriji. Marš koji je okupio 15 000 žena u New Yorku koje su prosvjedovale zahtijevajući bolje plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Po prvi put u povijesti, 1911. godine, obilježen je Međunarodni dan žena u Austriji, Njemačkoj, Danskoj i Švicarskoj te 1913. godine u Rusiji. Ujedinjeni narodi su prvi put javno priznali Dan žena 1975. godine.

Napredak u odnosu na prije otprilike 100 godina je ogroman – žene su se izborile za pravo glasa, pravo da budu birane, pravo da budu vlasnice nekretnina, pravo da odlučuju o vlastitom tijelu… došlo je do pomaka u prepoznavanju nasilja kao društvenog, a ne privatnog problema, što se reflektiralo i u zakonima. Žene već desetljećima čine natpolovičnu većinu visokoobrazovanih osoba. Međutim, u svakodnevnom životu, ravnopravnost žena i muškaraca još nije postignuta. Iako je razlika u plaćama između muškaraca i žena nešto manja u EU, ona je i dalje velika (cca 11%) – posebice u djelatnostima u kojima je najviše žena, dok se s godinama staža ta razlika samo povećava i dovodi (i) do velike nejednakosti u iznosu mirovine. Ugovori na određeno vrijeme su, u pravilu, rezervirani za žene. Istek ugovora na određeno vrijeme, poslovno uvjetovani otkazi, ulazak u evidenciju nezaposlenih – sve su to žene iskusile u većem opsegu od muškaraca od početka pandemije.

Žene su i znatno podzastupljene na mjestima odlučivanja, bilo da se radi o lokalnoj ili nacionalnoj razini. Društvene promjene nikada nisu bile pitanje trenutka već pitanje sitnih koraka naprijed, i to kroz duže vremensko razdoblje uz mnogo truda. Prava koja žene imaju danas izborena su kroz povijest!

Bez ravnopravnosti žena i muškaraca nema istinski demokratskog društva; stoga je pitanje uspostave ravnopravnosti spolova odgovornost i obveza svih društvenih dionika. Mi u SDP-u uvijek ćemo se snažno i beskompromisno suprotstaviti diskriminaciji.

Živio 8. mart! Sretan Međunarodni dan žena!

SDP Međimurske županije