POVIJESNI DOGAĐAJ – položen kamen temeljac za Romski multikulturni centar u naselju Sitnice

 

U naselju Sitnice danas, 18. listopada 2024. godine, svečano je položen kamen temeljac za dugo očekivani Romski multikulturni centar, projekt koji ima za cilj obogatiti društveni i kulturni život zajednice.

Svečanosti su prisustvovali saborski zastupnik Veljko Kajtazi, voditelj Službe za prava nacionalnih manjina Aleksa Đokić, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, savjetnik ministra Božinovića i predstavnik PU Međimurske Vladimir Faber, predsjednik Mjesnog odbora Sitnice i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Mursko Središće Milorad Mihanović, gradski vijećnici, ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić, izvođač radova – direktor tvrtke Čaki graditeljstvo j.d.o.o. Dino Čakalo, mještani naselja Sitnice . Uz prigodne govore, istaknuto je kako će multikulturni centar biti mjesto okupljanja, obrazovanja i stvaranja.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je kako naselje Sitnice i mještani imaju uređenu komunalnu infrastrukturu – javnu rasvjetu i kanalizaciju, organiziran odvoz smeća, optički Internet, a sada će imati i Multikulturni centar i to je sve dobro imati, a dobro je i ne imati paljevine, bacanje smeća i raznorazne druge nepodopštine. Istaknuo je također kako uz sva prava koja pripadaju nekome idu i određene obaveze.

Svečanost su upotpunili Aleksandar Kovačić koji je izveo himnu romskog naroda na violini te učenici Osnovne škole Mursko Središće sa scenskim prikazom.

Cilj Grada Mursko Središće je da svaki kutak najsjevernijeg grada bude ispunjen vrijednostima koje dijelimo – trudom, solidarnošću i težnjom ka boljem sutra. Prva faza izgradnje „do pod krov“ počinje danas, a vrijednost joj je 566.564,63 eura te je financirana iz državnog proračuna. Za daljnje radove odnosno drugu fazu izgradnje sredstva će se isključivo tražiti putem nacionalnih i europskih fondova, a želja je da iduće godine multikulturni centar bude u potpunosti završen.

(GMS)