Potpisan Sporazum o suradnji Međimurske i Primorsko-goranske županije

Župan Matija Posavec i župan Zlatko Komadina potpisali sporazum o suradnji temeljen na baštini Zrinskih i Frankopana kojim će se snažnije povezati kultura, turizam i gospodarstvo dviju županija

Sporazum koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom definira smjerove suradnje na projektu „Putovima Frankopana“ te na više razina povezuje zelenu i plavu Hrvatsku

Župan Međimurske županije Matija Posavec i župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u Kraljevici su potpisima potvrdili smjernice suradnje dogovorene još u srpnju tijekom posjeta izaslanstva Primorsko-goranske županije Međimurju.

Sporazum o suradnji definira povezivanje županija u projektu „Putovima Frankopana“ kojim će se ruta dvaju velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana ispreplesti nizom sadržaja s namjerom podizanja projekta na nacionalnu razinu. Okvir suradnje ne obuhvaća isključivo područje kulture, već zelenu i plavu Hrvatsku povezuje i u drugim segmentima.

Tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji, župan Posavec i njegovi suradnici razmijenili su iskustva s domaćinima te razgovarali i o novim opcijama povezivanja u područjima poljoprivrede te poduzetništva. „Izuzetno mi je drago da je Primorsko-goranska županija nositelj vrijednog projekta, važnog za Hrvatsku, ali i za cijelu Europu stoga nije slučajno da je projekt Putovima Frankopana hrvatska javnost na nedavnom izboru ocijenila jednim od najboljih.“ rekao je župan Posavec te istaknuo kako ga veseli što se sve više spominje važnost održivog turizma, a upravo je Međimurska županija nedavno proglašena najboljom destinacijom održivog turizma u Hrvatskoj. „U izazovima kojima svjedočimo moramo shvatiti da turizam nisu samo sunce i more, već i naša baština, povijest, kultura, naši lokalni poljoprivredni proizvodi te ćemo na tim poveznicama graditi suradnju. Povezat ćemo sjever i jug, kopno i more jer jedni od drugih možemo mnogo naučiti“, dodao je župan Posavec.

Međimurska županija baštini priču o velikaškoj obitelji Zrinskih, a naša o Frankopanima, stoga logika nalaže da ujedinimo priče u zajednički kulturno-turistički proizvod, proširimo rutu i na Karlovačku i Ličko-senjsku županiju te podignemo projekt na nacionalnu razinu, naglasio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Projekt Putovima Frankopana vezan je uz kaštele u kojima su obitavali Zrinski i Frankopani, a pripadnici obiju plemićkih obitelji upravo su iz dvorca u Čakovcu pošli – u legendu. Želja oba župana je u projektne aktivnosti uključiti i ostale županije vezane baštinom Zrinskih i Frankopana, ali i otvoriti put turističkoj i gospodarskoj suradnje.

Domaćini su prihvatili prijedlog Međimurske županije da se izložba o Zrinskima i Frankopanima postavi u čakovečkom Starom gradu 30. travnja 2023.,  u čast Dana Međimurske županije i 30. obljetnice županija.

Župan Posavec uputio je srdačne zahvale domaćinima na gostoprimstvu, a posjet kojemu su prisustvovali direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te ravnateljica Muzeja Međimurje Maša Hrustek Sobočan nastavio se posjetom Stalnom postavu Prirodoslovnom muzeju Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, Centru za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objektu za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

Služba za poslove župana