Postignut dogovor – Murs ekom biti će komunalno poduzeće Grada Mursko Središće i okolnih općina

Komunalno poduzeće „Murs – ekom“ d.o.o. Mursko Središće kvalitetno i uspješno djeluje već 24 godina na području grada Mursko Središće i okolnim mjestima. Komunalno poduzeće „Murs – ekom“ je tvrtka koja sustavno njeguje i razvija dobru radnu klimu i odnose prema svojim zaposlenicima i suradnicima, što je i dokaz nagrada dugogodišnjem komunalnom djelatniku Marijanu Juroviću od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha“.

U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode grad Mursko Središće prije nekog vremena  krenuo je i u razvoj vlastitog komunalnog poduzeća “Murkom”, a zbog bržeg puta za uspostavu punog sustava brige o očuvanju okoliša kroz organizirani sustav i selekcije smeća u rujnu 2017. godine pokrenuta je aktivnost moguće kupnje tvrtke Murs ekom temeljem njihova pisma namjere o prodaji tvrtke gradu Mursko Središće, na što je grad iskazao interes o realizaciji te kupoprodaji istog. Grad Mursko Središće je sa vlasnicima komunalnog poduzeća održao niz sastanaka na kojima su se dogovarale aktivnosti o kupoprodaji. Gradonačelnik Dražen Srpak je u nedjelju 25. ožujka 2018. godine  održao sastanak sa vlasnicima komunalnog poduzeća, pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Miljenkom Štefanićem i savjetnicima oko Murs ekoma g. Jurajem Zadravcom i gđom. Marijanom Kraljić na kojem je postignuti krajnji sporazum oko cijene komunalnog poduzeća „Murs-ekom“ u vrijednosti od 2.627.364,40 kuna, a utvrđene su i dugoročne obveze Murs ekoma u iznosu od 262.071,70 kuna te je krajnji iznos za isplatu 2.365.292,70 kuna a sve to prema analizi poslovanja i procjenama vještaka koje su prethodno izvršene.

Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno je danas održao i sastanak sa načelnicima susjednih općina na kojem je dogovorena aktivnost oko uključenja istih u vlasničku strukturu komunalnog poduzeća te su se općine Sv. Martin na Muri, Podturen, Selnica i Vratišinec izjasnile da žele ući u vlasničku strukturu Murs ekoma sa po 5% udjela. Tako će Grad Mursko Središće nakon preuzimanja posjedovati 80% vlasničkih udjela, ostale općine 20%, a poduzećem će se zajednički upravljati. Nakon postignutog dogovora oko cijene komunalnog poduzeća grad Mursko Središće i nabrojene općine kreću sa procedurama prijenosa udjela. Predviđeni rok za sve procedure potrebite oko prijenosa udjela, tj. kupovine tvrtke „Murs-ekom“ je do mjesec dana. Odluke o kupnji temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, biti će stavljene na dnevni red Gradskog i općinskih vijeća a odluke o kupnji moraju biti usvojena većinom glasova kako bi se sama kupnja realizirala.

Gradu Mursko Središće i susjednim općinama jako je važan čisti i uredni okoliš sa naglaskom na svakodnevno uređenje Grada te urednost i čistoća na svakom koraku. Jako je važno da se građani u mjestu u kojem žive osjećaju ugodno, a sustav koji to omogućava mora biti dobro uređen. U tom pravcu proteklih godina uloženi su veliki napori te je sanirano odlagalište smeća Hrastinka, a i neke druge takve lokacije po općinama.  Nakon realizacije vlasništva nad Murs ekom grada Mursko Središće i okolnih općina kreće se u modernizaciju tvrtke, naravno sa naglaskom na prijave na EU fondove, nacionalne programe Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša.

(GMS)