POSLANICA GRAĐANIMA GRADONAČELNIKA DRAŽENA SRPAKA

 Smanjenja nezaposlenosti na području Grada Mursko Središće.

Poštovani.

U svrhu kvalitetnog informiranja građana u svezi smanjenja nezaposlenosti po gradovima u razdoblju od 2012. do 2015. godine, kao gradonačelnik Grada Mursko Središće dajem sljedeće podatke i obavijest.

Grad Mursko Središće je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 7. najuspješniji grad u Hrvatskoj po smanjenju nezaposlenosti, sa smanjenjem broja nezaposlenih od 42%, na što smo vrlo ponosni. U Gradu Mursko Središće, zahvaljujući suradnji Grada i poduzetnika, obrtnika i drugih investitora na našem području, stvorena je pozitivna klima za ulagače, a sam Grad Mursko Središće je u proteklih godinu dana ostvario investicije u ukupnoj vrijednosti od čak 14.000.000,00 kn. U Gospodarskoj zoni Brezje – Mursko Središće prodano je 10 od 13 građevinskih parcela za investitore, po cijeni od samo 5,00 EUR/m2, uključujući i kompletnu komunalnu infrastrukturu, čija izrada je trenutno u fazi završetka.

U suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Grad se aktivno uključuje u mjere koje se provode, kao što je npr. Sajam poslova koji je ove godine, 14.04., vrlo uspješno organiziran i održan u sportskoj dvorani Mursko Središće, te je okupio veliki broj izlagača – poduzetnika, srednjih škola i tražitelja posla. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Grada Mursko Središće evidentirano je 1450 radnih mjesta, dok je ukupno sa područja Grada zaposleno 2050 osoba.

Grad Mursko Središće redovito organizira i održava sastanke sa poduzetnicima, te iste putem sastanaka, osobnih kontakata i objave na gradskoj web stranici www.mursko-sredisce.hr redovito informira o mjerama i natječajima pomoći poduzetnicima i obrtnicima i poljoprivrednicima koje objavljuju i provode nadležna ministarstva ili županija, te time doprinosi pozitivnoj poduzetničkoj klimi.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima 05. rujna 2016. godine u Murskom Središću održao je informativnu radionicu „MINPO je tu za vas“, s ciljem da se potencijalnim prijaviteljima pruže detaljne informacije o natječaju i natječajnoj proceduri, predstavio je mjere i poticajne programe Ministarstva poduzetništva i obrta, i to: „E-impuls“, „Kompetentnost i razvoj Malog i srednjeg poduzetništva“, „Podrška razvoju Malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“, „Inovacije novoosnovanog Malog i srednjeg poduzetništva“, Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima i Naukovanje za obrtnička zanimanja. Dana 21. srpnja 2016. godine objavljen je Poziv za dostavu projektnih prijava „E – impuls“ a namijenjen je poticanju investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga, a poziv je otvoren do 30. rujna 2016. godine.

Predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo,
inovacije i investicije HAMAG BICRO – Vjeran Vrbanec poduzetnicima i obrtnicima predstavio je financijske instrumente koji će im omogućiti povoljnije kreditne aranžmane.

Grad doprinosi razvoju poduzetništva i zapošljavanja, a time dakle i smanjenju nezaposlenosti, i na način da su odredbama Odluke o komunalnom doprinosu Grada Mursko Središće definirane mjere poticanja poduzetničkih aktivnosti za investitore koji grade gospodarske građevine, na način da se isti oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa temeljem sljedećih kriterija:

– za investicije od 500.000,00 kn do 1.000.000,00 kn          – u iznosu od 25% utvrđenog                                                                                                           komunalnog doprinosa

– za investicije od 1.000.000,00 kn do 2.000.000,00 kn       – u iznosu od 50% utvrđenog

komunalnog doprinosa

– za investicije od 2.000.000,00 kn do 3.000.000,00 kn       – u iznosu od 75% utvrđenog

komunalnog doprinosa

Od nekoliko većih firmi na području Grada prikupili smo podatke o kretanju broja zaposlenih od 2012. do kraja 2015. godine, kao ilustraciju koja također govori u prilog podatka o povećanju broja zaposlenih tj. o smanjenju nezaposlenosti u tom razdoblju:

NEORES d.o.o.                                 – 2012. – 103 zaposlenih        2015. – 208 zaposlenih

SOBOČAN INTERIJERI d.o.o.      – 2012. –   65 zaposlenih        2015. – 126 zaposlenih

PRO TEC TEKSTIL d.o.o.               – 2012. –    30 zaposlenih        2015. –   66 zaposlenih

Grad Mursko Središće će u suradnji sa nadležnim institucijama, poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i svim građanima i nadalje provoditi aktivne mjere u cilju smanjena nezaposlenosti tj. otvaranja novih radnih mjesta na području Grada, u svrhu povećanja kvalitete životnog standarda naših građana.

PRILOG:

– podaci o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja (HZZ)

S poštovanjem.

GRADONAČELNIK:

Dražen Srpak

PRILOG:

___________________________________________________________________________

Nezaposlenost i zapošljavanje u Gradu Mursko Središće i prema administrativnom području Ispostave Mursko Središće (Grad Mursko Središće, te Općina Sveti Martin na Muri, Općina Selnica i Općina Vratišinec)

Krajem srpnja na području Grada Mursko Središće u evidenciji nezaposlenih osoba bilo je 258 osoba, što čini gotovo 50,0% od svih evidentiranih nezaposlenih osoba na administrativnom području Ispostave Mursko Središće (519 osoba). Čitavo područje, bilo da se radi o Gradu Mursko Središće ili administrativnom području Ispostave Mursko Središće tijekom 2016. godine bilježi pozitivne trendove u kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja.

Tako se u samom Gradu Mursko Središće kontinuirano iz mjeseca u mjesec smanjenje broj nezaposlenih osoba, primjerice u siječnju ove godine bilo je evidentirano 330 nezaposlenih osoba, što znači da je u srpnju zabilježeno 21,8% manje evidentiranih nezaposlenih osoba nego u siječnju. Isti trend vrijedi i za područje Ispostave Mursko Središće, gdje je u siječnju bilo 639 nezaposlenih osoba, a u srpnju prije spomenutih 519, što čini pad nezaposlenosti od 18,8%. Uspoređujemo li navedene pokazatelje sa županijskom razinom, gdje je nezaposlenost u istom promatranom razdoblju smanjena za 13,6%, možemo vidjeti da je pad nezaposlenosti bio intenzivniji na području Grada Mursko Središe odnosno Ispostave Mursko Središće.

Isti trend kretanja zabilježen je kada pokazatelje o kretanju nezaposlenosti uspoređujemo s srpnjem 2015. godine. U Gradu Mursko Središće broj nezaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjen je za 20,9%, u Ispostavi Mursko Središće 17,5%, a 14,2% na županijskoj razini.

U prilog navedenim podacima o kretanju nezaposlenih osoba govore i pokazatelji kada promatramo kretanje ukupne zaposlenosti u Gradu Mursko Središće odnosno Ispostavi Mursko Središće prema mjestu rada. Prema zadnjim pokazateljima o aktivnim osiguranicima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (promatrani kao zaposlene osobe) u srpnju je u Gradu Mursko Središće bilo zaposleno 1.569 osoba, a na području Ispostave Mursko Središće 3.270 zaposlenih.

U siječnju u Gradu Mursko Središće kao mjestu rada, radile su 1.454 osobe, a Ispostavi Mursko Središće 3.153 osobe, što znači da je u srpnju u odnosu na siječanj ove godine zabilježen porast ukupne zaposlenosti za 7,9% u Gradu Mursko Središće, a na području Ispostave za 3,7%, dok je primjerice županijski rast za isto razdoblje po istom kriteriju bio 1,3%. Promatrano godinu unatrag, dakle u usporedbi sa srpnjem 2015. godine, broj zaposlenih prema mjestu rada u Gradu Mursko Središće u porastu je za 10,9%, Ispostavi Mursko Središće 8,2%, a na županijskoj razini 2,0%.

Kada je u pitanju gospodarska aktivnost na području Grada Mursko Središće odnosno administrativnog područja Ispostave Mursko Središće, potrebe za radnicima (njih 538 tijekom sedam mjeseci ove godine) uglavnom su odnosile na prerađivačku industriju, i to pretežito na metalsku i tekstilu industriju, te građevinarstvo i djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Imajući u vidu iskazne potrebe po djelatnostima, zapošljavanje se također odvijalo pretežito u tim djelatnostima: metalska industrija, tekstilna djelatnost, pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane te građevinarstvo. Predvodnici u zapošljavanju radnika zaposlenih na području Ispostave Mursko Središće su: Sobočan – Interijeri, Neores, Te-pro i Toplice Sveti Martin.

PODACI DOSTAVLJENI OD HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE, 08/2016

– PODRUČNI URED ČAKOVEC, Josipa bana Jelačića 1, 40000 Čakovec