Posavec za N1: Naša proizvodnja će sada biti itekako korisna i potrebna cijeloj zemlji

Međimurski župan Matija Posavec, koji je kao nestranački kandidat bio drugi na listi Restart koalicije u 3. izbornoj jedinci koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju te je osvojio 16.379 preferencijalnih glasova gostovao je u subotu u programu N1 televizije.

Posavec je rekao da ljudi prepoznaju vrijednosti i političko djelovanje. – To je dokaz da se ljude više ne može farbati, rekao je.

Odgovorio je na pitanje je li mogao na izbore i bez Restart koalicije.

– Teško je biti prorok na početku. Ne isplati se biti general poslije bitke. Sada što je, tu je. Meni je samo odgovornost i obaveza temeljem velikog broja preferencijalnih glasova da i dalje štitim interese hrvatskog sjevera, borim se za projekte, dostojan život građana i da nitko, kakva god bila Vlada, ne žmiri na ove rezultate i da cijene više sjever Hrvatske od kojeg se mnogo očekuje. Naša proizvodnja će sada biti itekako korisna i potrebna cijeloj zemlji, rekao je Posavec.

– Mi svake godine imamo neke izbore, iduće godine su lokalni. Funkcija župana i saborskog zastupnika je nespojiva, i kad gledate gdje je veća odgovornost, kao oporbeni saborski zastupnik veća je komocija i manja odgovornost, ali kao župan možete puno više toga napraviti, tako da ću ja sigurno završiti ovaj mandat do kraja, a nakon toga mi je u planu aktivirati saborski mandat i više se uključiti u pomoć svom kraju. Vidjet ćemo kako će se karte izmiješati.

Otkrio je i planira li izaći na lokalne izbore kao kandidat za gradonačelnika Čakovca.

– To su se pojavile neke informacije koje su utemeljene na rezultatima u Čakovcu gdje sam dobio devet puta više glasova nego aktualni gradonačelnik. Ne isključujem tu mogućnost iako je ni ne potvrđujem. Ima još dosta vremena.

Na pitanje o tome tko će ga mijenjati u Saboru dok ne aktivira svoj mandat, Posavec je rekao:

– Borimo se za iste ciljeve i vrijednosti. Dobio sam veliku podršku građana, ipak podržavaju takav smjer, a ja sam rekao da ću u nekom trenutku sigurno aktivirati saborski mandat. Bit će zamjena koja će se boriti za interese Čakovca, Međimurja, cijelog sjevera Hrvatske.

Osvrnuo se i na svoja očekivanja od nove vlade.

– Svi očekujemo da će jesen biti teška i izazovna. Baš sam se sad vozio i gledao pojačan promet. Danas je 11.7., u to vrijeme su bile kolone prema moru. Nešto prometa ima, međutim nije to to kao ranijih godina. Koliko će tanka većina koja bude formirana moći to održavati bez šire suradnje, to ćemo vidjeti. Očekujemo puno goru situaciju i trebat će donositi hrabre političke odluke.

Plenković idućeg tjedna poziva predstavnike oporbe na razgovor vezano za poteze Vlade. Posavec taj poziv nije dobio, no ističe da je takvo što dobro.

– Ja taj poziv dobio nisam, ali čuo sam da se to sprema i to je dobro i korisno i treba razgovarati. Hrvatska vlada treba biti korektna prema svakom kraju bez obzira na politički predznak. Ne smije se nikoga kažnjavati jer je možda druge političke opcije. Svugdje će biti loša situacija. Bilo je ok u prvom valu korone kod nas na sjeveru, svega 340 radnih mjesta je nestalo za to vrijeme. Sad se to izniveliralo. Trebamo se svi pripremati da stegnemo remen i zato je važna suradnja županija i Vlade bez obzira na predznak te politike.

Upitan o tome što očekuje u Međimurju, gdje je velik broj pripadnika romske nacionalne manjine, Posavec kaže:

– Očekujem da se samo poštuju zakoni ove zemlje. Suživot s manjinama se treba graditi na osnovama pravednosti, reda, rada i odgovornosti. Očekujem puno bolju suradnju nego do sada jer nam je u interesu živjeti u boljem i pravednijem društvu. Politička podmetanja ili čarke nikome ne koriste i vjerujem da su politički akteri to shvatili, rekao je Posavec za N1.

(N1, https://www.jutarnji.hr/ foto: Screenshot N1)