POSAVEC – SUFINANCIRATI ĆEMO PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA BEZ OBZIRA NA ODLUKU VLADE

Nakon što je prema Vladinom prijedlogu novog državnog proračuna najavljeno kako će se postupno ukidati sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, župan Međimurske županije Matija Posavec komentiravši takvu odluku najavio je kako bez obzira prođe li taj prijedlog ili ne, Međimurska županija prijevoz svojim srednjoškolcima prijevoz neće ukinuti.

Naime, Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj je uveden model potpuno financiranog prijevoza učenicima srednjih škola na području Županije na način da u troškovima prijevoza osim države sudjeluju županija ali i sami prijevoznici.

Kako doznajemo, u ovom trenutku župan Posavec radi na ishođenju novog modela, izračunima i analizom svih stavaka u proračunu, kako bi isto mogao omogućiti i dalje. „Važno je da svi znaju kako će sufinanciranje prijevoza u Međimurju ići i dalje, naći ćemo najbolje rješenje da zaštitimo naše učenike srednjih škola i njihove roditelje od novog financijskog troška“, napomenuo je Posavec.

Analizirajući prijedlog državnog proračuna vidljivo je kako je u 2014. bilo osigurano 350 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, prošle godine 325 milijuna, ove godine 231 milijun dok je za iduću godinu predviđeno tek 150 milijuna kuna. Uz to, ministar obrazovanja planira uvesti imovinski cenzus. Kad je država započela sa sufinanciranjem prijevoza za učenike srednjih škola, intencija  nije bila da to bude socijalna kategorija već stvaranje preduvjeta za obavezno srednjoškolsko obrazovanje kako bi sutra mogli biti društvo znanja, kako ne bi toliko zaostajali za Europskom unijom po postotku visokoobrazovanih osoba. Samo država koja ulaže u obrazovanje može biti uspješna država. Prema tome, Vlada mora konkretno reći što, kako i gdje vidi sustav i strategiju obrazovanja u Hrvatskoj.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)