POSAVEC SE KOD DONČIĆA ZALOŽIO ZA OBILAZNICU U MURSKOM SREDIŠĆU

Ministar Hajdaš Dončić: Od  11 u zemlji, Međimurje ima dva europska projekata u prometu

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić došao se osobno uvjeriti u stanje prometnica, projekata, ali i klizišta na području svojevrsnih vrata Europe kako Međimurju često tepaju. Upravo je iz tog razloga to i iznimno prometno područje, što su konkretnim brojkama dokazali i pokrenutim projektima potkrijepili njegovi domaćini u Nedelišću, Štrigovi i Čakovcu. U pratnji saborskih zastupnika Maria Habeka, Maria Moharića i Dubravka Bilića, člana Uprave Hrvatskih cesta Nenada Maljkovića, župana Međimurske županije Matije Posavca i predsjednika Skupštine Mladena Novaka, radni posjet započeo je u Nedelišću gdje je uz načelnika Darka Daniu stigao na lokaciju buduće južne zaobilaznice.

1

Kako je ministar potvrdio, kroz osam mjeseci bit će gotova studija izvodljivosti za koju su ugovor potpisale Hrvatske ceste s izvođačem, a nakon što se riješi izrada studije utjecaja na okoliš te sve potrebne dozvole, Međimurci će dobiti toliko očekivanu obilaznicu. Naime kako cestom D3 dnevno prolazi i do 18 tisuća vozila na relaciji Čakovec – Varaždin, ovaj će projekt uvelike pomoći sigurnosti svih sudionika u prometu.

„To nam je važan projekt, što pokazuje i činjenica da je od samo 11 u zemlji on jedan od dva koji će se u Međimurju financirati iz europskih sredstava koje Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine. 330 milijuna eura koja nam se nude iskoristit ćemo uvelike upravo na povećanje sigurnosti i protočnosti prometa. Drago mi je da je Međimurska županija tu uzela svoj dio kolača, uz ovaj za koji je već potpisan ugovor, ujedno onaj zajednički između triju županija o sufinanciranju projekta izrade Master plana integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske”, rekao je Hajdaš Dončić.

5

Međimurski župan tome je dodao kako ima puno potreba u cestogradnji Međimurske županije te pozvao ministarstvo da za to nastavi imati sluha. „100 kilometara državnih cesta koje prolaze Međimurjem strateški su pravci u interesu cijele Hrvatske. To uključuje obilaznice Nedelišća, Čakovca i Preloga, ali i državnu cestu prema Murskom Središću, dakle obilaznicu na početku grada i spoj preko mosta za što je Županija financirala idejni projekt. Nacionalni interes je i spajanje autoceste i starog graničnog prijelaza Goričan koji ima svu potrebnu infrastrukturu“, rekao je župan i objasnio kako gradnja obilaznica nije pitanje novca već funkcioniranja prometnog sustava. „Po broju vozila ovdje je neophodno izgraditi cestu, imamo teren, prostor i zemljište, a Međimurska županija spremna je i sufinancirati projektnu dokumentaciju, sve samo da u što skorijem roku rasteretimo naš promet“, dodao je Posavec za obilaznicu u Nedelišću vrijednu 100 milijuna kuna koja će se protezati na 6,34 kilometara.

9

„Još nismo napravili obilaznicu, a već imamo najavu za povećanje prometa zbog poslovne zone, kako teretnog, tako i cestovnog. To bi dodatno ugrozilo sve, a posebno vodocrpilište koje je u blizini, a koje opskrbljuje 80 posto stanovništva županije“, naglasio je načelnik. Nakon Nedelišća, ministar se uputio u Općinu Štrigova gdje ga je dočekao načelnik Stanislav Rebernik te ga sa županom i ravnateljicom Županijske uprave za ceste Ljerkom Cividini uputio prema lokacijama klizišta. Naime 1.100.000 kuna interventnih sredstava ŽUC-a uloženo je na sanaciju prometnice na području između Železne gore i Svetog Urbana. „Sredstva su utrošena kako bi se što prije cesta pustila u promet, očekujemo natječaj ministarstva, Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da podmire određenim sredstvima sanaciju klizišta koje su nam veliki problem“, rekao je Posavec. Uz prisustvo gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača sa zamjenicima, Hajdaš Dončić obišao je i lokaciju najavljenog kružnog toka na obilaznici u Čakovcu prema Savskoj vesi. Projekt je to vrijedan 2,1 milijun kuna kojeg će financirati Hrvatske ceste, a trenutno je u fazi dobivanja dozvola.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

10

8