POSAVEC PROGOVORIO MAĐARSKI – POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU MEĐIMURSKE I BARANJSKE ŽUPANIJE

Sporazumom Međimurske i Baranjske županije nastavljena uspješna suradnja pograničnih krajeva

Uz prijateljstvo s mađarskim županijama Zala i Somogy, Međimurska županija iznimno uspješnu suradnju Hrvatske i Mađarske nastavila je s potpisivanjem pisma namjere o uspostavljanju suradnje s tamošnjom Baranjskom županijom. Odrađeno je to prilikom službenog posjeta predsjednika Glavne skupštine Csaba Nagyate generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluga Međimurskoj županiji i kao uvod u početnu konferenciju koja je označila početak novog financijskog razdoblja u zajedničkim projektima dviju zemalja, u narednih sedam godina. Nakon radnog sastanka s domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem potpisan je sporazum koji će ubuduće spajati dva kraja te uvelike ojačati prekogranične odnose.

5

Posavec je to dokazao i obraćanjem na mađarskom jeziku čime je oduševio goste, pritom napomenuvši kako ovakvim sporazumima gledamo u budućnost, u vidu razvoja krajeva s obje strane.Ovo nam je priprema za dugoročnu suradnju u privlačenju sredstava iz EU fondova gdje imamo mogućnost zajednički aplicirati projekte vrijedne 60 milijuna eura. Nije slučajna suradnja upravo sa županijom kojoj je sjedište u Pečuhu, gradu gdje su koncentrirane hrvatske institucije i Hrvati. Hrvatska manjina tu ima Hrvatski obrazovni centar Miroslava Krleže, radio program na hrvatskom jeziku, Hrvatsko narodno kazalište, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Kulturno Društvo August Šenoa. Uz to pripremamo se i za 450. obljetnicu Sigetske bitke 2016. godine, mi kao županija Zrinskih u suradnji sa Sigetvarom, gradom u Baranjskoj županiji“, naglasio je u svom obraćanju međimurski župan i objasnio da otkada smo dobili generalnu konzulicu, otvaraju se mnoga vrata i stvaraju mogućnosti u nastavku prijateljstva koje njegujemo dugi niz godina.

„Nakon godinu dana koliko sam u Mađarskoj vidim napredak u gospodarskom i kulturnom smislu, stvaramo jedno područje koje ima veliki turistički potencijal, od međimurske pa sve do Vukovarsko – srijemske županije“,rekla je konzulica, a župan se nadovezao da će mnoge prednosti imati i otvaranje tržišta nakon uvođenja „Schengena“, od čega će krajevi imati nove obostrane koristi. Predsjednik Glavne skupštine objasnio pak je kako su ovakvi potezi ključ u poboljšanju odnosa dvaju naroda.

3

„Sretan sam što će doći do naše bliže suradnje, zajedno ćemo našu gospodarsku, kulturnu i turističku suradnju dići na novi nivo, obje strane imaju mnogo toga za ponuditi na svakom planu, a uz to pametnije ćemo iskoristiti fondove prekogranične suradnje koji nam se nude“, rekao je župan kraja koji okuplja više od 7 tisuća Hrvata.

Potpisivanju su nazočili i pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović, uz suradnike predsjednika Skupštine iz Mađarske András Göndöc te Yvette Szabados.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

1