Poruka Berošu: Zdravstvo mora biti dostupno svima – bolesna djevojčica pomoć morala potražiti u SAD-u

„Predsjedniče Vlade, ministre Beroš, čuli ste poruku iz SAD-a, čujte poruku i iz Hrvatskog sabora: Ono što trebamo je zdravstvena skrb dostupna svima!“ – izjavio je zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković komentirajući slučaj Lave Petrušić, djevojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije, te koja je zbog nedostupnosti liječenja u Hrvatskoj pomoć morala potražiti u SAD-u.

„Ključni lijek nije mogla dobiti u Hrvatskoj, premda se nalazi na listi osnovnih lijekova HZZO-a, a u tri tjedna liječenja u Los Angelesu već značajno napreduje.“ – istaknuo je Hajduković.

Navodi kako njezina majka, Petrunjela Petrušič, želi da se promijeni pravilnik doziranja lijeka Zolgensme radi čega se obratila državnom vrhu, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i KBC-u u Zagrebu, a pred nekoliko dana se oglasila i na društvenim mrežama gdje je kritizirala dotične institucije jer su odbili promijeniti pravilnik. Na svojem Facebook profilu objavila je: „Djevojčica kojoj ste oduzeli priliku i prekrižili ju, zove se Lava. Državni vrhu, ovo je Lava. Lava želi da promijenite pravilnik doziranja Zolgensme pod hitno! Lava je jedna. No, iza Lave stoje mnogi lavići. Lavići koji također čekaju svoju priliku.“

Hajduković smatra kako je apel gospođe Petrušić prilika za zapitati se što s drugim ljudima koji su u sličnoj situaciji kao Lava, koji zbog birokratskih komplikacija, tromosti i nefleksibilnosti sustava pate, pa i umiru.

„Jesu li liječenje i lijekovi stvarno dostupni svima? Zbog čega su potrebni odlasci u inozemstvo na liječenje, humanitarne akcije, skupljanje sredstava, kad imamo skupi zdravstveni sustav koji očito nije u skladu s potrebama naših građana? Slučaj male Lave nam govori da postoji puno propusta i birokracije tamo gdje toga ne bi trebalo biti, jer iza svake šifre lijeka, pretrage, zahvata, krije se život, sudbina i budućnost naših sugrađana.“ – zaključuje Hajduković.

Socijaldemokrati