Plenković razriješio Horvata koji ostaje u zatvoru! Evo što mu se stavlja na teret

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na osobni zahtjev, doznaje Hina u subotu navečer od glasnogovornika Vlade.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u subotu ujutro je uhićen i priveden na ispitivanju u Uskoku zbog sumnje na zloporabu položaja, a Uskok je zatražio da mu se odredi istražni zatvor što je i prihvaćeno.

Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti 2018. u vrijeme kada je bio Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva.

Premijer Plenković ranije danas nakon uhićenja Horvata sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan.

Govoreći o političkim posljedicama slučaja, Plenković je rekao da će o sudbini ministra Hrvata odlučiti kad sazna više o cijelom slučaju, a parlamentarna većina je stabilna te neće biti izvanrednih parlamentarnih izbora.

Potvrdio je da je tijekom prijepodneva kontaktirao sa svim članovima parlamentarne većine i oni, dodao je, podržavaju Vladu. “Dakle, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu”, naglasio je.

Prema ranijim neslužbenim informacijama policija po nalogu Uskoka, uz Horvata, istražuje i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

Kako Hina doznaje iz izvora bliskih istrazi na meti istražitelja uz Horvata i Miloševića, od aktualnih državnih dužnosnika su i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova bivša pomoćnica Ana Mandac.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: ilustracija)