Plenković predstavio nove mjere: Skraćivanje radnog vremena, poslodavcima 2000 kuna po radniku, ovo su uvjeti

Premijer Andrej Plenković najavio je nove mjere za spas gospodarstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestit će o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog pandemije COVID-19.

“Kada zbrojimo dosad isplaćene naknade, isplaćeno je skoro 5,6 milijardi kuna. Kada se tome pridodaju doprinosi, ukupan iznos je osam milijardi kuna. 85 tisuća poslovadaca i 570 tisuća radnika je primilo ovu potporu, a iznosi u travnju bili su za oko 100 tisuća poslodavaca, 570 tisuća radnika. U svibnju je to bilo za 96 tisuća poslodavaca, 435 tisuća radnika, milijardu i 695 milijuna kuna”, dodao je Plenković.

Što se tiče prilagođenih mjera za lipanj, rekao je da ih je koristilo više od 15 tisuća poslodavaca za više od 70 tisuća radnika, što je oko 280 milijuna kuna.

“Što se tiče broja osiguranika na Zavodu za mirovinsko, što je jednako broju zaposlenih, imali smo stagnaciju u travnju, ali i rast novih osiguranika u svibnju i lipnju. Ako usporedimo taj broj s kraja veljače, prije restriktivnih mjera, govorimo o 29. veljače, tada smo imali 1.542.328 osiguranika. Danas imamo 1.544.562 osiguranika. Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, to je povećanje od 2234 zaposlena”, rekao je Plenković.

“Kada se govori o broju nezaposlenih, on je u ovom trenutku, veći je nego u početku krize, no ima tendenciju smanjivanja. Danas imamo 150.607 nezaposlenih. To je ponajviše zbog izostanka sezonskih aktivnosti”, naglasio je.

Plenković: Mjere se nastavljaju 

Premijer je najavio i kako se mjere nastavljaju i dalje te se dodjeljuju radnicima u visini (najviše) 2000 kuna neto, na mjesečnoj bazi

“Sada, kada pratimo razvoj situacije, idemo dalje s mjerama, konkretno sa skraćivanjem radnog vremena. Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca gdje je došlo do privremenog smanjenja posla. Potpora vrijedi za poslodavce u gospodarskom aspektu i imaju zaposleno 10 i više radnika. Potporu je moguće koristiti za 10 do 20 posto radnika, uz uvjete da su bili zaposleni 31. svibnja. Mjera se odnosi i na radnike i na poslodavce sve do 31. prosinca 2020. godine. Važan kriterij je pad prometa, odnosno primitaka, uz dokad otežanog poslovanja. Potpora se dodjeljuje u visini (maksimalno) do 2000 kuna mjesečno, neto po jednom radniku”, zaključio je.

(Izvor: DIREKTNO,hr, https://direktno.hr/direkt/, foto: ilustracija)