Plenković otkrio koje se mjere popuštaju: Otvaraju se teretane, kladionice, kafići mogu prodavati ‘kavu za van’

Vlada RH održava svoju sjednicu u 12 sati. Na sjednici se očekuju nove odluke vezano za eventualna popuštanja epidemioloških mjera.

Na dnevnom redu sjednice je, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za korona virus te potres, odluka o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

Na početku sjednice riječ je imao premijer Andrej Plenković.

“Danas smo treći najbolji u Europskoj uniji što se tiče novih slučajeva zaraze korona virusom. Imamo peti najveći pad broja preminulih. Istodobno smo mi i dalje u zimskim mjesecima, a najavljen je i novi val zahlađenja. Identificiran je i novi soj korona virusa, a mnoge europske zemlje zaoštravaju mreže. Imamo naznake da će doći do ubrzavanja dinamike cijepljenja. Mi smo do sada dobili oko 150 tisuća doza, a očekujemo oko 600 tisuća doza do kraja ožujka.

Razgovarali smo i s udrugama umirovljenika. Radili smo i konzultacije s farmaceutskim kompanijama. Vrlo važna poruka hrvatskoj javnosti je da su sva tri cjepiva stoposto učinkovita. Nema smrtnih ishoda nakon cijepljenja, a učinkovito je i da ljudi ne završavaju na respiratorima. Mi smatramo da je dobro da se što veći broj cijepi”, rekao je premijer.

Plenković je govorio i o mjerama.

“Što se tiče mjera, mi stalno analiziramo situaciju. Nakon analiza i razgovora s epidemiolozima, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti signal popuštanja. Nema mjesta pretjeranom popuštanju i prestanku odgovornog ponašanja svih građana. Želimo poslati nekoliko poruka, a te mjere se odnose na sljedeće: Ugostiteljima se omogućava prodaja ‘kave za van’ i tako omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, a naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec. Drugo je da se omogući otvaranje teretane i fitness centara, što je dobro zbog fizičke aktivnosti i zdravlja. Treće je da se omogućuje djeci nastava u školama za strane jezike, radionicama itd. Otvaraju se kladionice i automat klubovi uz određena ograničenja”, otkrio je premijer.

Plenković: Ohrabrujuće prognoze Europske komisije

Premijer Andrej Plenkovć ocijenio je u četvrtak da zimske ekonomske prognoze Europske komisije Hrvatskoj donose ohrabrujuću poruku, jer je procijenjeni pad BDP-a u 2020. godini manji od očekivanog, a prognoza za 2021. je među tri najbolje u EU-u.

Kako je podsjetio na početku Vladine sjednice, procjena rasta BDP-a na nivou cijele Europske unije za prošlu godinu povećana je s minus 7,4 na minus 6,3 posto, a za Hrvatsku je poboljšana za 0,7 postotnih bodova i to s minus 9,6 na minus 8,9 postotnih bodova.

Poboljšanje za Hrvatsku je po Plenkovićevim riječima prije svega rezultat iz trećeg lanjskog tromjesečja, odnosno turističke sezone tijekom koje je u Hrvatsku došlo znatno više stranih turista nego u druge, konkurentske zemlje.

Što se tiče procjene EK-a za ovu godinu, Plenković je istaknuo da je Hrvatska s procijenjenim rastom BDP-a od 5,3 posto izdan prosjeka cijelog EU-a za koji komisija prognozira rast od 3,7 posto te da je to najbolja prognoza iza Francuske i Španjolske.

Te prognoze su, kako je rekao “ohrabrujuća poruka” jer je pad BDP-a u 2020. godini manji od očekivanog, a prognoza za 2021. je među tri zemlje s najvećim projiciranim rastom.

Pored toga, napomenuo je, EK za 2022. Hrvatskoj predviđa rast BDP-a od 4,6 posto, a za cijeli EU 3,9 posto.

“Smatramo da su ove procjene na tragu onih koje su imali Vlada i Ministarstvo financija i na određeni način su očekivane, ali istodobno i ohrabrujuće s obzirom na godinu koja je pred nama”, rekao je Plenković.

(Izvor: DIREKTNO. hr, https://direktno.hr/, foto: Screenshot)