Plenković odgovorio oporbi: “Jedna Hrvatska diže standard, druga, jalova, pokazuje da je sve krivo”

Premijer Andrej Plenković je u povodu manifestacije “Jesen u Lici” u Gospiću gdje je obišao izlagače. Istaknuo je kako će Vlada uvijek podržavati ovakve manifestacije, bilo na obali ili kontinentu.

Na pitanje o inflaciji rekao je kako je to očekivano s obzirom na mjere koje su poduzeli.

“Prva procjena za rujan govori da poteze koje vučemo, vučemo u pravom smjeru. Hrvatska nastavlja sa snažnim gospodarskim rastom. Prema svemu što vidim turistička sezona je bila rekordna, i svi su na Mediteranu vratili na brojke iz 2019. godine, a po prihodima puno bolji”, kazao je.

Plenković zadovoljan s inflacijom, a zatim Hrvatsku usporedio s istočnom Europom: ‘Tamo je inflacija veća’

O pregovorima sa sindikatima kaže da su pokazali i podigli osnovicu i plaće ljudima.

“U šestom mjesecu smo s povećanjem obuhvatili 218.000 ljudi, i to se zaboravilo, pa u kolovozu za dodatnih 30.000 ljudi. U našem mandatu rasla je i prosječna i medijalna plaća. Pregovarat ćemo sljedećih nekoliko tjedana i Vlada ne oteže i uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje. Ja sam uvijek uključen i uživam u tim razgovorima”, dodao je premijer.

O Boysima i kaznenom zakonu 

Rekao je i da je razgovarao s grčkim premijerom o zatvorenim navijačima.

“On mi je ponovio da je jedno izvršna vlast, a drugo sudska. Dali smo im do znanja da predug boravak ondje nije svrhovit i prihvatljiv”, naveo je.

Dotaknuo se i izmjene Kaznenog zakona koji su mnogi nazvali udarom na medije.

“To je totalno izvrgavanje činjenica. To nema veze s utjecajem na slobodu medija, novinara nema u tom članku. Želi se uskladiti sa standardom u 30 članica Vijeća Europe. Imaju za cilj onaj dio postupka koji je nejavni ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i okrivljenike. Meni je smiješno da oni koji su protiv toga su oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije, imali ste takvih primjera, sjetite se Damira Polančeca koji je prošao medijski linč i na kraju oslobođen”, dodao je i ponovio da je to standard Europe i da nema veze s pojavom inicijala AP u nekim predmetima.

Dvije Hrvatske

Premijer je za kraj rekao i kako je Branko Bačić u intevjuu u subotu pričao o dvije Hrvatske.

“Jedna je ona koja diže standard građana i druga koja stiže od jalove Hrvatske koja pokazuje da je sve krivo. Obrnuto, Amerikanci kažu ‘look at the numbers’, brojke vam sve govore, samo ih pogledajte”, zaključio je.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: ilustracija)