Plenković o pucnjavi: “Sve upućuje na to da je ovo zločin individualnog karaktera”, Božinović: “Pojačat ćemo mjere”

Premijer Andrej Plenković komentirao je jutrošnju pucnjavu ispred zgrade Vlade u kojoj je ozlijeđen policajac te kazao kako zasad sve upućuje na to da je riječ o zločinu individualnog karaktera. Ministar unutarnjih poslova najavio je strože mjere osiguranja na Markovu trgu.

“Došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Osoba koja je to učinila počinila je samoubojstvo. Policija istražuje motive, sada nemamo saznanja. Policajcu želimo brz i potpun oporavak“, kazao je premijer.

Dodao je da da će policija i DORH utvrditi je li riječ o zločinu individualnog karaktera, ali zasad sve upućuje na to.

“Ovo nas dovodi u situaciju o novom promišljanju sigurnosti. Od MUP-a je došao prijedlog o postavljanju rampa“, rekao je.

Kazao je i kako ne bi dovodio u vezu jutrošnju pucnjavu s incidentom kad je Ivan Vilibor Sinčić pred vladom iskrcao kamion pun lubenica, što je dovelo u pitanje sigurnosne mjere pred Vladom.

Pojačat ćemo mjere, o tome nema nikakve dileme. Napadač je došao pješke i teško je predvidjeti tko dolazi iza ugla”, rekao je premijer.

Istaknuo je kako u ovom slučaju nema odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

“Vidjet ćemo što je bio motiv zločina”, rekao je.

Božinović: “Pojačat će se mjere”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je pak kako je napravljeno nekoliko verzija osiguranja Trga svetog Marka.

“Ovakve situacije moguće je spriječiti ako se trg u potpunosti zatvori te se postave rendgenske barijere. Sigurnosno bi bilo bolje da su institucije poput Ustavnog suda i Sabora ovdje, ali njih nije tako jednostavno preseliti”, kazao je Božinović.

Upitan jesu li policajci na putu do Markova trga mogli vidjeti ima li muškarac pušku, odgovorio je kako je moguće da je napadač oružje imao skriveno ispod odjeće.

“Nemoguća je misija svakoga kontrolirati u svakom trenutku. Pojačat će se mjere, a kako će one izgledati, odluku će donijeti nadležne službe”, najavio je Božinović.

Podsjetimo, u pucnjavi je jutros ozlijeđen policajac koji je radio na osiguranju zgrade Vlade, a počinitelj je izvršio samoubojstvo te je njegovo tijelo pronađeno na Jabukovcu.

Ozlijeđeni policajac ima četiri prostrijelne rane, no u stabilnom je stanju.

Sve najnovije informacije pratite ovdje.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)