Plenković: Nismo još razgovarali o izborima, ukinuti ćemo zakon kojim je smanjena mirovina braniteljima

Premijer Andrej Plenković demantirao je izjavu predsjednika HSLS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Darija Hrebaka da bi parlamentarni izbori mogli biti na proljeće, istaknuvši kako ne zna odakle to njemu, ali da o tome još nisu ni s kim razgovarali. Izjavio je to u Sinju gdje je otvoren veteranski centar, drugi u Hrvatskoj nakon onog u Šibeniku.

Na komentar da se oporba već priprema za izbore istaknuo je kako zadnje ankete pokazuju da je HDZ na 30 posto u osmoj godini mandata, dok je SDP na povijesno niskih 11,5 posto glasova.

– Ne sjećam se kada se to dogodilo, da je obrnuto samo bi se o tome pisalo. Logično da se oporba mora spremati kada oni svi skupa ne mogu dobiti kao mi, rekao je premijer.

Podsjetio je kako su na prošlim izborima pobijedili udruženu oporbu s 25 razlike, a 2016. sa sedam razlike.

– S ovakvim anketama, ni sam ne znam kolika bi ta razlika bila, dodao je Plenković.

– Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju. Kroz idućih nekoliko godina izdvojit ćemo i dodatna sredstva iz financijske perspektive 2021.-2027., uložiti u još tri veteranska centra, rekao je premijer.

Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto.

– Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti, najavio je Plenković na otvorenju sinjskog Veteranskog centra.

– Ono što je jako važno je da iskustva koja imamo u dosadašnjem radu, prvotno iz doma hrvatskih veterana u Lipiku koji je u funkciji od 2018. godine, sada i Šibenika, implementiramo ovdje u Sinj. Najavljujemo i skoro otvaranje veteranskog centra u Petrinji gdje su građevinski radovi završeni i raspisan je javni poziv za prijam osoblja i potom Daruvar, rekao je ministar Medved.

Uz veteranske centre, istaknuo je Medved, vrlo brzo će se u Saboru naći prijedlog izmjena zakona gdje se planira staviti mogućnost da Ministarstvo hrvatskih branitelja osniva ustanove za trajni boravak za branitelje.

Vrijednost sinjskoga veteranskog centra je 8,5 milijuna eura, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kapacitet mu je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja iz Domovinskog rata. Usluge i brojne sadržaje moći će koristiti 2.500 korisnika godišnje. U centru je zaposleno oko tridesetak osoba, a stigla je i prva grupa korisnika, njih dvadesetak iz Osječko-baranjske županije.

Premijer je i položio vijence i zapalio svijeće kod spomen-obilježja poginulom hrvatskom branitelju Ivanu Kamberu, kod biste ratnog ministra obrane Gojka Šuška, kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te kod spomen-obilježja poginulom hrvatskom branitelju Luki Ercegu.

(izvor i foto: https://vijesti.hrt.hr/)