Plenković: Nema zaštićenih, ali ima snažne borbe protiv korupcije! HDZ nema veze sa slučajem!

PVRH Andrej Plenković: Zgroženi smo, osuđujemo zločinačko udruživanje radi počinjenja ovakvog kaznenog djela u vremenu energetske krize koja pogađa cijeli svijet. Izrazito smo nezadovoljni s činjenicom da Uprava ništa nije uočila, što pokazuje da se u kompaniji loše upravlja. Osim odgovornosti Uprave, tražit ćemo i da se promijeni model upravljanja koji je MOL nametnuo. Druga važna poruka: institucije Vlade RH otkrile su slučaj, što dovoljno svjedoči o našoj snažnoj političkoj privrženosti borbi protiv korupcije. I treća: sačuvan je novac koji su počinitelji htjeli otuđiti. Već danas je s računa jednog od optuženih u državni proračun uplaćeno više od 450 milijuna kuna!

Nema zaštićenih, ali ima snažne borbe protiv korupcije

Slučaj su otkrile institucije upravo Vlade RH. Nisu ga otkrile ni policija ni pravosudna tijela, nego Ured za sprječavanje pranja novca, koji djeluje kao samostalni odjel u okviru Ministarstva financija. Ta je poruka bitna da se razumije kako je krenuo cijeli postupak, a u drugoj su se fazi uključili USKOK, policija i DORH.

Želimo da svi odgovorni budu adekvatno sankcionirani, nitko ne smije biti pošteđen ako se utvrdi da je počinio kazneno djelo. Nema zaštićenih, nema nedodirljivih, a postoji snažna borba protiv korupcije, postoje učinkoviti mehanizmi države koji su na ovom konkretnom primjeru izrazito brzo i sinergijski reagirali.

Politikant iz Kragujevca

Drug Peđa Grbin iz Kragujevca najedanput pametuje i bez ikakvih dokaza napada HDZ da je „banda“ umjesto da on i ostala oporba konstatiraju istinu – da se hrvatska država i Vlada bore protiv korupcije bez obzira o kojim se osobama radi i jesu li članovi bilo koje stranke. Umjesto da čestitaju, oni nastoje politikantski profitirati.

Ne bojimo se nikoga, posebno ne posrnule oporbe!

HDZ nema veze sa slučajem. Odgovore na pitanja o Škugorovoj poziciji treba dati Ina, a ne Vlada, mi ga nismo ondje postavili.

U petak navečer nakon zadnje ankete o potporama strankama oporba je bila na podu, ali je sad dobila adrenalin, pokušava ustati s poda. No ne bojim se nikoga, posebno ne ujedinjene oporbe.

Nastavljamo raditi na dobrobit građana

Šest godina radimo na dobrobit Hrvatske i naših građana, pa tako u 2. kvartalu 2022. imamo rast BDP-a od 7.7%, veći rast nego što smo i sami predviđali, veći nego što je prognozirala bilo koja međunarodna institucija! I taj će rast, siguran sam, u najmanju ruku biti jednako velik i u 3. kvartalu, a prihode ćemo „pretočiti“ u mjere potpore građanima.

Sve članice parlamentarne većine iskazale su nedvojbenu, čvrsta potporu Vladi RH i njenim daljnjim aktivnostima u pronalaženju rješenja za ključne izazove hrvatskog društva – za izazove energetske i prehrambene krize, suzbijanja inflacije, zaštite standarda i gospodarstva.

Većina je stabilna, Vlada će nastaviti normalno raditi, fokusirana na ono što je njena temeljna zadaća, a to je pomoć građanima u ovoj krizi, kao što smo to i prije učinili u nizu kriza s kojima smo bili suočeni. Vlada ih je prebrodila, sačuvala radna mjesta, spasila egzistencije hrvatskih obitelji.

Moramo vući mudre poteze

Razlaz s MOL-om? Da je to lako i jednostavno, davno bi se napravilo. Vlada je prošle godine u razgovorima s mađarskom stranom ponudila ono što je smatrala korektnom tržišnom evaluacijom MOL-ova udjela u Ini – koji je htjela otkupiti. No mađarska strana tu ponudu nije htjela prihvatiti.

Vlada će rješavati problem zakonitim i dugoročno održivim putom. Mislim da smo imali već previše pravnih sporova oko Ine, od kojih su neki završavali loše za Hrvatsku. Ne odgovornošću naše Vlade, nego različitim odlukama pravosudnih tijela ili međunarodnih arbitraža. Moramo vući mudre poteze.

Hrvatska demokratska zajednica