Plenković: Nastavlja se cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Europska agencija za lijekove potvrdila je danas da postoji veza između cjepiva protiv covida-19 AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka. EMA je naglasila da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika zbog mogućih nuspojava, ali su dodali i kako bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo dodati na popis mogućih rijetkih nuspojava.

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer. Kaže da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

“Cijena nema veze s kvalitetom cjepiva”

Ističe kako cijena nema veze s kvalitetom cjepiva. “Cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama”, kaže.

Dodaje da je normalno da kad dođe do brzog razvitka cjepiva, dolazi i do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi.

“Danas je u 6 sati videokonferencija ministara zdravstva. Vidjet ćemo što će reći”, komentirao je preporuke pojedinih zemalja, koje su obustavile cijepljenje.

“I ranije smo apelirali, kad je nekoliko država privremeno obustavilo cijepljenje, da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana u zemljama gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih koji su uključeni da se izbore za kredibilitet cjepiva”, rekao je Andrej Plenković.

Spremni naručiti i Sputnjik V

O ruskom cjepivu Sputnjiku V, kojeg je naručila Bavarska, kaže da će nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija, “a što se tiče Sputnjika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentacijom i spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva”.

(izvor: N1, https://hr.n1info.com/, foto:N1)