Plenković najavio rekonstrukciju Vlade: “Partneri su mi dali potporu. Znam da ste sada htjeli sve, ali nećete dobiti ništa”

Zajednička sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a bila je u Gradskom kazalištu “Zorin dom”. Nakon toga se javnosti obratio premijer Andrej Plenković, koji se, između ostaloga, osvrnuo i na rekonstrukciju Vlade.

U karlovačkom gradskom kazalištu “Zorin dom” održava se zajednička sjednica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a, nakon koje su predviđene izjave za medije.

Javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. “Čuli smo od domaćina kako se razvija grad Karlovac”, rekao je Plenković te dodao da su spremni pomoću razvoju te županije.

Kazao je da su razgovarali i o rastu cijena energenata. “Od prvog travnja će se smanjiti udar cijene struje i plina”, istaknuo je.

“Prva odluka je, da će se 14. svibnja obilježiti obljetnica Franje Tuđmana. 11.6. u Lisinskom ćemo održati sabor HDZ-a”, rekao je premijer.

Dotaknuo se i rekonstrukcije Vlade. ”Sva tijela stranke su meni dala potporu za promišljanje o rekonstrukciji Vlade Republike Hrvatske”, istaknuo je.

”Dopustit ćete mi da uzmem vrijeme i analizu za korake koji će se poduzeti”, rekao je kratko Plenković o rekonstrukciji te napomenuo da o tome neće govoriti dok ne donese odluku.

Prijetnje ministrici Tramišak

Što se tiče ministrice Tramišak, Plenković je rekao da ako postoje prijetnje, smatra da to treba znati. “Prije svega me interesira njezina sigurnost, treba li joj zaštita, policija, ministar MUP-a ili ja”, komentirao je Plenković te istaknuo da “imaju jako dobre odnose”, na novinarski upit je li mu se ispričala.

Dodao je da bi volio da je odmah saznao za prijetnje, a ne kasnije iz medija. “Bio sam zabrinut, to je ključ”, rekao je premijer. Kaže da on “non-stop” dobiva prijetnje. “Oni koji u državi brinu o sigurnosti, to trebaju znati”, jasno je rekao Plenković.

“Znam da ste htjeli sve, ali nećete dobiti ništa”, kazao je kroz polusmijeh Plenković na novinarsko pitanje o rekonstrukciji.

Rekao je da se s Anušićem sastaje svako malo. “On je dio mog tima”, rekao je premijer te dodao da nije čuo izjavu da Ćorić ne bi htio  više biti u Vladi.

“On je bio jedan od najaktivnijih na sastanku. Ćorić je danas išao na sastanak u Pariz. Njega ćete pitati želi li ostati i dalje. Mi smo danas govorili o cijeni nafte, struje i plina”, dodao je Plenković.

Upitan je o Pupovcu i Miloševiću. Kaže da nije razgovarao s njima i da “nema nikakve priše” da se danas sve elaborira. “Dobro je napraviti određene promjene, osnažiti Vladu s novom energijom”, kazao je.

Po njemu, kaže da rekonstrukciju Vlade moderiraju – mediji. “Ovo je tema koja je zgodna”, smatra Plenković koji je dodao da bi on “puno radije tumačio druge stvari, pitanje Hrvata u BiH i što ćemo napraviti oko rasta cijene energenata”.

”Valjda jer sam dobar”

Uoči sastanka, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se epidemiološka situacija poboljšava. Na upit reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage da se govori o njegovom odlasku, Beroš je kratko rekao da je to ”pitanje za premijera”.

“Kao ministar zdravstva sam i dalje tu pred zadacima, imamo puno stvari za napraviti. Epidemija traje, a tu su i reforme”, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na pitanja gdje je posljednjih tjedana rekavši da ”rade težak posao na utemeljenju reforme”.

Oleg Butković je na Bagin upit kako to da se njega nigdje ne spominje u rekonstrukciji rekao da je to ”valjda jer je dobar”, ali i da to nije, kako kaže, na njemu da komentira.

Kazao je da Plenković ima punu potporu članova Predsjedništva i potpredsjednika stranke. ”Vidjet ćemo što će biti. Ono što osobno mislim ću reći na sastanku”, kazao je Butković te istaknuo da ne bi ni jednog ministra komentirao ponaosob.

Izmjene u Vladi

Danas je Branko Bačić potvrdio da će do izmjena u Vladi doći, ali i naglasio kako će premijer odlučiti “kada i u kojem obuhvatu”. Potpredsjednik HDZ-a je rekao da slučaj Tramišak neće biti kamen spoticanja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je istaknuo da će o eventualnim promjenama u Vladi, prvo razgovarati na stranačkim tijelima poslijepodne u Karlovcu.

Upitan treba li ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak otići, Jandroković je odgovorio da “predsjednik Vlade bira svoj tim” jer je riječ o njegovim najbližim suradnicima i u tome će, kaže, sasvim sigurno imati podršku stranke.

Što se tiče drugih ministara, odgovorio je da ”vjerojatno rade svoj posao”. ”Nemojte očekivati da će HDZ-ovi zastupnici raditi bilo što što bi odudaralo od onoga što je važno za Hrvatsku”, kazao je

Tomislav Ćorić je danas na pitanje vidi li se u budućnosti u Vladi, rekao da je to pitanje širine rekonstrukcije Vlade i kad bi njegov mandat sutra prestao, ”misli da je odradio neke dobre stvari za zemlju”.

Pitali su ga novinari i bi li ostao u Vladi kad bi se njega o tome pitalo. “To su već pomalo indiskretna pitanja”, rekao je Ćorić, ponovo izbjegavši precizan odgovor.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)