Plenković najavio popuštanje mjera: Kafići će raditi duže, novosti i za vrtićku i školsku djecu..

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade četvrtkom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

”S obzirom na to da se poboljšava opća epidemiološka situacija, moguće je daljnje ublažavanje epidemioloških mjera. Vezano uz okupljanja – broj osoba na javnim događanjima bez COVID potvrda povećat će se, a neće biti ograničenja tamo gdje dolaze osobe s COVID potvrdama. Duže će raditi ugostiteljski objekti – do dva sata iza ponoći”, najavio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je i da se planira ”ukidanje samoizolacija djece predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta te ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno – osim iznimki kada je za pojedini razred konstatirano da ima pozitivnih”.

Ublažit će se i mjere vezane za zabavne, vjerske, turističke, političke djelatnosti, sajmove, kina… najavio je Plenković, ali i pozvao na daljnji oprez: ”Postoji određena dinamika zaraze omikronom, ali vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije”, kazao je te dodao da je oko 76 posto odrasle populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

Osvnuo se i na situaciju u Ukrajini kazavši da je dosad već oko tri milijuna ljudi moralo napustiti svoje domove: ”U Hrvatsku je dosad ušlo 7200 izbjeglica, sustav funkcionira”.

Plenković o padu drona: ”Eksperti proučavaju i najmanje sitnice”

Od zadnje sjednice Vlade imali smo i pad bespilotne letjelice, podsjetio je: ”I dalje traju aktivnosti, eksperti proučavaju i najmanje sitnice. Znamo da je sadržavala eksplozivnu napravu, to sam pojasnio i na konferenciji za medije u petak, sve detalje ćemo predstaviti javnosti kad bude gotova istraga, obavijestili smo naše partnere u EU i NATO-u”.

Ustvrdio je da svi shvaćaju ozbiljnost situacije te da će se istražiti svi scenariji vezani za ovaj događaj: ”Najbitnije je ustvrditi kako je, s kojom namjerom i odakle letjelica lansirana”.

”Provjerili smo sa Španjolcima, radari – i rumunjski i mađarski, nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, ona se pojavljivala i nestajala. Nažalost, pala je u glavni grad Hrvatske. U ovom trenutku još ne možemo reći kako je i zašto pala u Zagrebu”, kazao je premijer.

”Sam NATO sustav nije mogao ovo vidjeti ako nije dobio informaciju od onih čiji su radari najbliži u ovim situacijama. Javnost ćemo obavijestiti o svim detaljima kako ne bi bilo konfuzija i krivih informacija jer to nije korisno ni za javnost ni za one koji komentiraju nešto o čemu nemaju potpune informacije”, poručio je premijer.

Govoreći o utjecaju krize na građane rekao je da Vlada radi i na tome da se na europskoj razini nađu načini da se olakša i osnaži djelovanje koje postoji na razini Vlade.

Božinović iznio detalje popuštanja mjera

Stožer je na temelju razgovora s epidemiolozima donio nove mjere, a nove odluke stupaju na snagu od sutra i bit će objavljene do kraja dana, kazao je prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kada je riječ o ograničavanju okupljanja, na javnim događanjim na otvorenom moći će biti 200, a ne 100 osoba kao dosad, a ako svi imaju COVID potvrde ograničenja neće biti.

Na događanjima u zatvorenom prostoru može biti 100 osoba umjesto 50. Ugostitelji mogu raditi do dva sata umjesto do ponoći kao do sada, a COVID potvrde se ukidaju za održavanje amaterskih izvedbi, sajmova i sličnih događanja.

Kada je riječ o natjcanjima u zatvorenom prostoru, bez COVID potvrda popunjenost će moći biti do 50 posto, a izmijenjena je odluka vezano uz testiranja u djelatnosti socijalne skrbi pa će centri biti izuzeti od toga.

Da bi suzbila poskupljenje goriva, Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te Uredbu o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova. Njome će se distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin.

Vlada će donijeti i odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: ilustracija)