Plenković kod Bolkovića govorio o uhljebima, koroni, gospodarstvu, demokraciji, euru…

Plenković kod Bolkovića: Demokratske stečevine nisu ugrožene; nadam se da ovakav HDZ može dobiti još jedan mandat, no to sada nije prioritet

Premijer Andrej Plenković gostovao je na HRT-u kod Romana Bolkovića u emisiji ‘1 na 1’, a o tome piše DIREKTNO.hr https://direktno.hr/

Na upit kada je Hrvatska imala prvi doticaj s informacijama o korona virusu, odgovorio je da su prvi razgovori u Vladi bili oko 8. ili 9. siječnja.

“Tada smo prvi puta počeli ozbiljnije razmatrati opcije o odlukama ako se to pretvori o pandemiju. Pokrenuli smo već tada neke projekte, sudjelovali na sastancima. Naše odluke su bile jako teške. Ovo su zahtjevna vremena i nitko se dosad nije susreo s ovime. Ovo je vrijeme odgovornosti, hrabrosti i povjerenja koje moramo slati jedni drugima. Ovo je kriza koju jedino možemo riješiti zajedno. Osobno, nakon niza kriznih iskustava u mom mandatu, s dosta naučenih lekcija pristupam ovom problemu – imali smo i potres u Zagrebu”, odgovorio je Plenković.

Jesu li ugrožene demokratske stečevine?

“Ne bih rekao da su ugrožene demokratske stečevine. Sve što Vlada predlaže, Sabor usvaja, mediji su slobodni, imamo slobodne govore i sve funkcionira. Nema ni dojma da državom upravlja policija. Ponavljam, Vlada je osnovala stožer, resori su imenovali predstavnike, sve se prethodno komunicira s nama. Ovo je operacija koja zahtijeva operativni angažman i traži se da svatko ispuni svoju ulogu. Nema govora o policijskoj državi”.

Što će biti s hrvatskim gospodarstvom?

“Nismo u potpunom ‘lockdownu’ jer bi u protivnom bilo puno oštrije. Proučavali smo način na koji je reagirala Kina. Njihove mjere su bile puno snažnije. Ovo je prva kriza gdje se može putem interneta informirati o raznom sadržaju. Razmatrali smo dugo i naš prvi cilj bio je spriječiti brzo širenje zaraze među građanima. Naše mjere su takve da je usporen linearni rast. Imamo samo dvoznamenkasti broj zaraženih po danu i to održavamo. Zbog toga, ova vrsta restriktivnim mjera koje smo uveli ima svoje rezultate. Mi ćemo gledati kako da prvi val izbalansiramo s normalizacijom društvenih i gospodarskih aktivnosti”, rekao je Plenković i nastavio:

“Svi priželjkujemo nastavak gospodarskih aktivnosti. Svi se borimo na najbolji mogući način. Prvo moramo misliti na zdravstvene mjere, a potom na gospodarstvo. To smo radili i kroz naša dva paketa. Dakle, prvo smo zaštitili radnika, a potom i poslodavca. Dajemo plaću i otpisujemo poreze i doprinose. Napravili smo i okvir i most kako da se sve prebrodi. Što se tiče sredstava, to je zadaća Vlade u odnosu na HNB, u odnosu na međunarodne organizacije i na EU. Sve to ima svoju dinamiku i morat ćemo procijeniti”.

Voditelja je zanimalo hoće li se zbog krize odgoditi uvođenje eura. 

“Hrvatska uz Bugarsku je jedna od dvije zemlje koja ide prema uvođenju eura. Mi smo zainteresirani da idemo bržim putem. Sve što je bilo bitno u akcijskom planu smo ispunili. Cilj je da do kraja ovog i idućeg mjeseca dovršimo još nekoliko segmenata. Činjenica je da smo sada dio europodručja ne bi danas imali pritisak na tečaj kune. Bili bi osigurani jednom širom mrežom”, kazao je premijer.

Dodao je da svi resori moraju uštedjeti.

“To nije ‘ili, ili’ situacija. To se mora. Ministar financija prati okolnosti. Ključno je da se teret ove krize iznese solidarno. Oni koji ne uštede, moraju sve napraviti kako bi uštedjeli. Ključna je u ovoj krizi neizvjesnost vremenskog faktora. Nitko ne zna kada ćemo steći imunitet ili cjepivo. Ovo je borba protiv virusa i borba protiv panike i rat protiv ekonomsko-socijalnih posljedica. Ne želimo upasti u zamku da olabavimo pa doživimo novi rast. Identificirali smo dva žarišta, to su medicinski radnici koji su na prvoj liniji i pripadnici staračkih domova koji su najugroženija skupina. Prioritet je zdravlje, a potom sve ostalo. Moramo shvatiti da je ovo maraton, a ne utrka na srednje pruge. Postepene odluke s obzirom na situaciju ključ su svladavanja ove krize”.

Reforme, uhljebi…

Hoće li doći do trećeg paketa mjera?

“Ići ćemo ususret obustavi ovrhe fizičkim osobama. Želimo prije svega da se konzumira sada ovaj drugi paket plaća. Ne očekujte svaki dan da imamo novih 10-15 odluka. Privatni sektor i gospodarstvo imaju za plaće. Smisao mjera je da naše odluke i mjere budu cjelovite. Ovaj dio s ovrhama zapravo je dio ovog travanjskog paketa, a realizirat ćemo ga u sljedećem periodu”.

Komentirao je reforme.

Svaka Vlada, stranka i politika imaju plan reformi. Možemo reći da smo u tri i pol godine napravili konkretan broj reformi. Tamo 2016. imali smo političku nestabilnost. Svaki od naših resora napravio je sve da napravimo da izgledamo bolje danas nego tada. Ova situacija sada je dobra prilika za početak ne samo jedne Vlade, već i cijelog društva. Ovo je prilika da možemo sagledati stvari iz druge perspektive.

O uhljebima u državnoj upravi:

Upitan ima li Hrvatska uhljebe u raznim institucijama, odgovorio je da smo uvijek mogli imati racionalniji pristup, manji broj ljudi.

“Ja ne volim ta etiketiranja. Siguran sam da ima loših situacija, koje treba promijeniti, razmotriti, evaluirati. Što bismo mi sada da nemamo javni sustav zdravstva, policiju, vojsku, vatrogasce? Ključ je da pronađemo pravi balans između jedne umjerene i ‘bucmaste’ države”, dodao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako bi imali još povoljniju situaciju da nismo imali slučaj u domu u Splitu.

“Hrvatska zbog restriktivnih mjera drži linearni rast. Da nismo imali situaciju u Splitu, taj broj bi padao. Zaraza se širi najviše u urbanim sredinama i to smo prevenirali. To je najvažnije, bili smo brži bili od drugih, pokrenuli smo mehanizam i razne sastanke te omogućili da virus ne uzme onakav danak kakav je mogao”, rekao je.

O drugom valu, HDZ-u…

Kina je dobar primjer suzbijanja pandemije, a nužno je za Hrvatsku da izbjegne drugi val pandemije, ističe premijer.

“Svi rade scenarije da ova pandemija traje šest, osam ili 10 mjeseci. Nije realno da naše restriktivne mjere traju unedogled. Morat ćemo razmišljati iz kuta da imamo jedan epidemiološki okvir situacije. Moramo omogućiti da ekonomija funkcionira u prilagođenim uvjetima. Ne znamo koliko će sve trajati, ali možemo vidjeti na primjeru Wuhana da se život normalizira. Najvažnije za izbjeći je da nam se dogodi drugi val pandemije. Zasad ne možemo reći hoće li ljeto usporiti ili zaustaviti ovo sve. Nisu epidemiolozi došli do tog zaključka, a kako bih mogao ja kada nisam stručan u tom području”, rekao je.

“Europski projekt može preživjeti ovu situaciju. Sada je bitno da lideri i čelnici europskih institucija pokažu odgovornost i zajednički napor. Europa će svakako nakon ovoga ići naprijed. Izvući ćemo pouke. Netko je reagirao sporije, netko brže. Sve će se međunarodne organizacije udružiti i vjerujem da ćemo izaći iz ovoga jači. Europa je jedan veliki projekt i nema brige za to da neće opstati”, nadovezao se.

Komentirao je unutarstranačkie i parlamentarne izbore.

“Čini se kao da je bilo prije 100 godina, a ne prije mjesec dana. To je bio ogroman demokratski iskorak za HDZ. Biralo se izravno šest čelnih ljudi. Obećali smo veći fokus na svakog člana i članicu. Mislim da smo svi članovi mog pokreta dobili povjerenje. Stranka je s ovako uvjerljivom pobjedom jasno pokazala u kojem smjeru ide. Nadam se da takav HDZ može dobiti još jedan mandat. Prva smo stranka po mišljenju javnosti. To je ujedno i ohrabrenje i obveza. Povjerenje građana na sve ono što radimo u krizi je najvrijedniji signal koji smo mogli dobiti. No izbori u ovom trenutku nisu prioritet. Bit će vremena za pričati o tome”, zaključio je premijer u razgovoru s Romanom Bolkovićem na HRT-u.

(Izvor: https://direktno.hr/, tekst: Alen Vlahović, foto: HRT)