Plenarno zasjedanje EU parlamenta: Zastupnici o ukidanju patenata za cjepivo protiv COVID-a, unaprjeđenju Fonda solidarnosti i dogovoru EU-a o demografiji

Od 17. do 20. svibnja 2021. u Bruxellesu će se održati plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Zastupnici će na svibanjskoj sjednici raspravljati o ukidanju patenata za cjepivo protiv COVID-a, unaprjeđenju Fonda solidarnosti, strategijama za zeleniju energiju i industriju, nezakonitim prijenosima sportskih događanja te programima Erasmus+ i Kreativna Europa. Raspravljat će se i o tome kako instrumenti kohezijske politike mogu pomoći u preokretanju negativnih demografskih trendova.

Dekarbonizacija i integracija europskog energetskog sustava

Plenarna sjednica započet će danas raspravom o europskim strategijama za vodik i integraciju energetskih sustava. Sustavom koji povezuje različite nositelje energije, infrastrukturu i sektore potrošnje energije poboljšala bi se energetska učinkovitost i smanjili društveni troškovi, a bit će predstavljeni i prijedlozi za dekarbonizaciju europskog energetskog sustava, industrije i prometa.

Zastupnici će o izvješćima glasovati u utorak, kada će se raspravljati o Novoj industrijskoj strategiji EU-a za koju je zastupnica Sunčana Glavak uime EPP-a imenovana izvjestiteljicom iz sjene. Strategija doprinosi namjeri da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu, a industrija je u srži te transformacije.

Fond solidarnosti EU-a za još brži odgovor na prirodne katastrofe

Na dnevnom redu plenarne sjednice u ponedjeljak će se naći rasprava o prilagodbi Fonda solidarnosti EU-a kojom bi se omogućio bolji odgovor na klimatske promjene i česte prirodne katastrofe. U nacrtu izvješća, o kojem će se glasovati u utorak, Europsku komisiju se poziva da istraži kako smanjiti birokraciju i osigurati brzo djelovanje i brzu pomoć.

Treba li ukinuti patente za cjepivo protiv bolesti COVID-19?

Pitanje o odricanju od prava intelektualnog vlasništva za cjepivo proti COVID-19 već je dulje vrijeme aktualno u javnom prostoru. Zastupnici će u srijedu raspravljati o prijedlogu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da se ukinu prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Programi Erasmus+ i Kreativna Europa

Zastupnici će u srijedu raspravljati o programu Erasmus+, vrijednom više od 28 milijardi eura, kojim će se poboljšati pristup učenju i mobilnosti osobama koje su u prošlosti imale manje prilika za sudjelovanje, poput osoba s invaliditetom.

Programom Kreativna Europa pruža se velika potpora kulturnom i kreativnom sektoru EU-a, u koji će se tako uložiti 2,2 milijarde eura. Očekuje se da će zastupnici aktualizirati i pitanje oporavka kulturnog i kreativnog sektora nakon završetka pandemije.

Dogovor EU-a o demografiji kako bi se zaustavila depopulacija

U ruralnim područjima trenutno živi 28 posto europskoga stanovništva, a predviđa se da će se taj postotak u budućnosti još smanjiti. Kako bi se zaustavila depopulacija, zastupnici u Europskom parlamentu predlažu da se za rješavanje demografskih izazova primijene instrumenti kohezijske politike.

Nezakoniti prijenosi sportskih događaja preko interneta

Razvojem digitalnog okružja i novih tehnologija olakšan je pristup sportskim događanjima koja se emitiraju na svim vrstama uređaja, ali i povećana moguća izloženost nezakonitim internetskim prijenosima piratstvu u Uniji i izvan nje.

Zastupnici zato pozivaju da se reguliraju nezakoniti prijenosi sportskih događanja s obzirom na to da kršenje prava emitiranja u sportu ugrožava njegovo dugoročno financiranje. O tome će se glasovati u utorak.

( Sunčana Glavak)