Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu: Zastupnica Sunčana Glavak predstavlja izvješća o smanjenju emisija u zrakoplovstvu

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja će se od 6. do 9. lipnja održati u Strasbourgu, zastupnica Sunčana Glavak predstavit će dva izvješća za koja je imenovana izvjestiteljicom u sklopu Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Riječ je o zakonodavnim prijedlozima Revizija sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu te Obavješćivanje u okviru Programa za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo. Prvo izvješće odnosi se na doprinos zrakoplovstvu Unijinom cilju smanjenja emisija na razini cijeloga gospodarstva i pravilnu provedbu globalne tržišno utemeljene mjere, dok se drugo odnosi na obavješćivanja o neutralizaciji s obzirom na globalnu tržišno utemeljenu mjeru za operatere zrakoplova sa sjedištem u Uniji.

Oba dokumenta dio su paketa Fit for 55. Riječ je o planu EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine (u usporedbi s razinama iz 1990.) i postizanje klimatske neutralnosti, odnosno nulte neto stope emisija stakleničkih plinova do 2050., u skladu s Europskim zakonom o klimi. Eurozastupnica Glavak izvješća će predstaviti u utorak, nakon čega će uslijediti rasprava. Glasovanje je predviđeno za srijedu.

Predsjednik Vrhovne rade Ukrajine Stefančuk obratit će se europarlamentarcima

Zasjedanje će u srijedu započeti obraćanjem irskog premijera Micheála Martina. Zastupnici će zatim raspravljati o ishodu sastanka Europskog vijeća o Ukrajini na kojem je dogovoren šesti paket sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Novi paket uključuje, između ostalog, zabranu uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima, uz odobrenje privremenog izuzeća za uvoz naftovodom. Istog dana zastupnicima u Europskom parlamentu obratit će se predsjednik Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslan Stefančuk. U utorak poslijepodne održat će se aktualni sat s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom o naporima EU-a u rješavanju posljedica koje rat u Ukrajini ima na treće zemlje, a raspravljat će se i o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Osnaživanje otoka putem kohezijske politike

U ponedjeljak će se u Europskom parlamentu raspravljati o otocima i kohezijskoj politici. U izvješću, o kojem će se glasovati u utorak, poziva se na pružanje boljeg odgovora na izazove s kojima se suočavaju otoci EU-a, bez obzira na to je li riječ o demografiji, gospodarstvu ili okolišu, te na stvaranje pakta o otocima kako bi se odredila zajednička politika EU-a prema otocima. Isti dan otvorit će se tema smanjenja upotrebe pesticida i jačanja zaštite potrošača.

Konferencija o budućnosti Europe, 60 godina Zajedničke poljoprivredne politike, dodjela nagrade LUX

Zastupnici će u četvrtak raspravljati i glasovati o nacrtu rezolucije kojom se poziva na sazivanje konvencije radi revizije Ugovorâ kao ishod prijedloga nastalih u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Očekuje se da će Europska komisija sredinom lipnja objaviti na koji način namjerava postupati u pogledu Konferencije koja je završena na Dan Europe, 9. svibnja 2022.

U ponedjeljak će se u Europskom parlamentu svečano obilježiti 60. obljetnica Zajedničke poljoprivredne politike, a u srijedu u podne bit će proglašen dobitnik ovogodišnje europske filmske nagrade publike LUX.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak