Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu: Reforma poljoprivredne politike, borba protiv pandemije i rasprava o situaciji u BiH

Od danas do 25. studenoga u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak. Na dnevnom redu sjednice nalaze se rasprave o zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a, farmaceutskoj strategiji, sportskoj politici EU-a, situaciji u Bosni i Hercegovini i mnogim drugim temama.

Konačno glasovanje o reformi poljoprivredne politike EU-a

Zastupnici će u utorak raspravljati i glasovati o novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Kako bi se osigurala pravedna raspodjela potpore EU-a, mala i srednje velika poljoprivredna gospodarstva primat će minimalni dio izravnih plaćanja, a mladi poljoprivrednici dobivat će posebnu potporu iz izravnih plaćanja i proračuna za ruralni razvoj u svakoj državi članici. Trajna pričuva za krize pomoći će poljoprivrednicima u razdobljima nestabilnosti cijena ili tržišta.

Borba protiv pandemije bolesti COVID-19 i jačanje farmaceutske politike EU-a

Zastupnici u Europskom parlamentu u ponedjeljak će otvoriti pitanje usklađivanja mjera između država članica, a u srijedu će se raspravljati o ulozi koju EU ima u borbi protiv pandemije na globalnoj razini kada je riječ o cijepljenju. Danas će se rapsravljati i o izvješću o farmaceutskoj strategiji, jednom od stupova Europske zdravstvene unije. Glasovanje je predviđeno za utorak.

Sport i EU

Sport je sve važniji gospodarski fenomen, a radna mjesta gotovo šest milijuna ljudi povezana su sa sportom. U izvješću o sportskoj politici EU-a, o kojem će se raspravljati u ponedjeljak i glasovati u utorak, ističe se važnost uključivosti i ravnopravnosti, promicanja zdravog i aktivnog životnog stila, a poziva se i na pružanje potpore sportu u uspješnom oporavku od posljedica uzrokovanih koronakrizom.

EU proračun za 2022. godinu: više investicija za snažan oporavak

Prioritet europskog proračuna za 2022. godinu je poduprijeti oporavak EU-a nakon pandemije, za što su zastupnici uspjeli izboriti gotovo 480 milijuna eura dodatne potpore u odnosu na Komisijin prijedlog.

Vanjskopolitičke teme i COP26

Na plenarnoj sjednici u utorak zastupnici će raspravljati o zaključcima sastanka Europskoga vijeća, a očekuje se da će tijekom rasprave o situaciji u Bosni i Hercegovini izraziti snažnu potporu njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu. Isti dan raspravljat će se o stanju u Bjelarusu i na granici s EU-om te njezinim sigurnosnim i humanitarnim posljedicama. U srijedu će se u Europskom parlamentu obratiti Svetlana Tihanovska, čelnica bjelaruske oporbe, a raspravljat će se i o ishodima klimatske konferencije COP26 koja je održana u Glasgowu. (rt)