Plenarna sjednica Europskog parlamenta u ožujku: Konferencija o budućnosti Europe

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, koja traje od 8. do 11. ožujka. Plenarno zasjedanje započet će obilježavanjem Međunarodnog dana žena, a neke od ključnih tema bit će potpisivanje Zajedničke deklaracije o Konferenciji o budućnosti Europe, zdravstvena strategija EU4Health te program za strateška ulaganja u inovacije InvestEU. Zastupnici će također raspravljati o naknadama za udio ugljika u uvoznim proizvodima, izbjegavanju poreznih utaja u Europskoj uniji. Održat će se razmjena mišljenja s Europskom komisijom i Vijećem o pritiscima na medije u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Zajednička deklaracija o Konferenciji o budućnosti Europe

U srijedu će se u Europskom parlamentu upriličiti svečano potpisivanje Zajedničke deklaracije o Konferenciji o budućnosti Europe, koju će potpisati čelnici Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europske unije. U dokumentu će se definirati končana koncepcijska struktura, opseg i vrijeme trajanja konferencije čiju organizaciju vodi potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Zastupnica Sunčana Glavak aktivno je uključena u oblikovanje Konferencije o budućnosti Europe kroz radnu skupinu Europske pučke stranke. Očekuje se da bi prva Konferencija mogla biti održana 9. svibnja 2021. godine u Strasbourgu, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

EU4Health i InvestEU

Zastupnici će u utorak raspravljati o najnovijem programu Unije u području zdravstvene skrbi EU4Health. Europski parlament ima velika očekivanja u smislu ciljeva koje je Europska komisija postavila u strategiji koju podupire s 5.1 milijardom eura, posebice u izgradnji otpornih zdravstvenih sustava, rješavanja prekograničnih zdravstvenih prijetnji te nabavi i distribuciji lijekova po pristupačnim cijenama.

U utorak će biti održana i rasprava o InvestEU, programu garancija, jamstava i kapitala kojima će države članice moći poduprijeti privatne poduzetnike u ulaganjima i inovaciji. Europski parlament očekuje da će se ovim programom mobilizirati oko 400 milijardi eura privatnih ulaganja diljem Europske unije, usmjerenih na klimatske ciljeve, digitalnu tranziciju te obrazovanje, istraživanje i inovacije. Ovaj program nastavak je Junckerovog plana, kojim se od 2014. do 2019. godine mobiliziralo gotovo 500 milijardi eura investicija.

Naknade za udio ugljika u uvoznim proizvodima i izbjegavanje poreznih utaja

Europska unija namjerava uvesti poseban porez ili pristojbu na sve proizvode koji se uvoze u EU kako bi osigurala sredstva koja će onda uložiti u borbu protiv štetnih emisija i za zaštitu okoliša. Očekuje se da bi EU mogla godišnje uprihoditi između 5 i 14 milijardi eura. Zastupnici će raspravljati i o prijedlogu proširenja pravila porezne transparentnosti i na digitalne platforme, kako bi se osiguralo da se informacije o dohotku ostvarenom u sferi digitalnog pravovremeno dostave poreznim vlastima te kako bi se izbjegle porezne utaje. (rt)