Plastika koja se ne može reciklirati odlaže se u Totovcu do pronalaska odgovarajućeg rješenja

U srijedu 16.01.2019.g. u 11 sati provedena je zajednička akcija Slobodne Hrvatske i Živog zida u Čakovcu u svezi utvrđivanja stvarnog stanja na odlagalištu otpada Totovec, ČAKOM.

Radovan Preložnjak iz Slobodne Hrvatske i Marijan Dominko vijećnik Živog zida iz Varaždinske Županije razgovarali su sa direktoricom Čakoma gospođom Snježanom Tkalčec Avirović te obišli odlagalište.

Osobnim uvidom utvrdilo se da se plastika doista deponira na toj lokaciji, ali samo ona koja se ne može reciklirati, a njeno zbrinjavanje bi išlo na teret potrošača pošto su cijene zbrinjavanja te plastike i do 1000 kn/tona. To bi ČAKOM morao platiti da se ista zbrine. Zato se ona tu odlaže do pronalaska odgovarajućeg rješenja, ali da to nije odgovornost lokalne samouprave već kontradiktornosti pravnih propisa što je u nadležnosti Ministarstva.

Nadležna direktorica Snježana Tkalčec Avirović posebno je istaknula potrebu daljnje zajedničke suradnje i djelovanja svih zainteresiranih da bi se time ostvarila sinergija i dobrobit lokalne zajednice. Svima je u interesu ekološka osviještenost i adekvatno zbrinjavanje otpada.

(Slobodna Hrvatska, Živi zid, foto: SH, ŽZ)