Pitanja vijećnice Marijane Breglec na aktualnom satu Gradskog vijeća za gradonačelnika Grada Mursko Središće

  1. sjednica Gradskog vijeća – aktualni sat

 

 

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Marijana Breglec uputila je gradonačelniku tri pitanja:

  1. Interesira me zašto još nije započeo projekt PRŠI koji bi omogućio stanovništvu brzi širokopojasni internet.

Nije započeo zato što nije spreman jedan zakon koji se mora u Saboru izglasati. Nekada još ni infrastruktura HT-a nije 100% legalizirana bila, a pošto je riječ o EU projektu teškom 9 milijuna eura, tu si nitko ne može dopustiti da nešto ne bude po PS-u, ali taj zakon je već u proceduri, prošao je i Vladu i e-savjetovanje i bit će izglasan u Saboru i nakon toga će početi radovi. Što se ostalog tiče, izvođač je praktički odabran, projekti su gotovi, nadzor se sad bira, negdje krajem ove godine ili početkom 2022. godine bi počeli radovi. I ono što još želim reći, 80% mreže će biti zračne, a ako se negdje i kopa, to je rov širine 15 centimetara.

 

  1. Ulica Marka Kovača, znamo da je dosta prometna i vozači brzo voze, a tu je i dječji vrtić, pa me zanima neko rješenje oko toga.

Pa evo mislim da smo već i prije odgovorili. Ide semafor „palim crveno“ i svatko tko je u dolazi od centra ili s druge strane, a vozi više od 50 kilometara na sat, mora stati. U planu je i kroz Poljsku napraviti pješačku stazu i ograničiti promet na 40 kilometara na sat.

  1. Treće pitanje je više prijedlog. Naše Središće je lijepi mali grad, ali ja smatram da ima premalo zelenila, ulice su nam puste, bez drveća, pa čak i sam centar, a stanovnici recimo i stariji kad dođu ljetne vrućine nemaju kud izaći, naravno, osim naše prekrasne šetnice. Pošto smo svjedoci klimatskih promjena i stakleničkih plinova, mnoge zemlje diljem svijeta traže rješenje za to, pa bi bilo lijepo da i mi učinimo nešto na tom polju. Recimo jedno drvo za rođeno dijete godišnje ili jedno drvo na stanovnika.

 

Razumljivo pitanje. Ja jako cijenim Vaš trud za uređivanje i Vaše privatne okućnice i Vaš smisao za ovo što ste sada izgovorili. Zato sam Vas i angažirao za uređenje centra grada i cvijeće i to je sve jako lijepo ispalo i hvala Vam na tome. Kao što znate, prošle godine smo posadili 100 lipa, znači već smo 100 djece riješili, to bi bilo za neke dvije godine? Dobro, lipe su naše autohtono drveće, nekad su tu bili i kesteni. Ja bih volio da vratimo kestene u centar kao što su bili nekad, međutim, to Vam se već veže uz dozvole Hrvatskih cesta, Županijskih cesta itd., što nije baš jednostavno. Na šetnici smo već posadili puno drveća, i sada smo sadili vrbe, ali u svakom slučaju Vaša ideja je hvale vrijedna i svakako ćemo nastaviti s obogaćivanjem i bit ću slobodan i Vas zamoliti da u tome sudjelujete.

(Grad Mursko Središće)