PETICIJU POTPISALO 650 GRAĐANA – POMAŽE I KARAMARKO ?

U Gradskoj vijećnici M. Središća jučer 06.03.2015 godine održana je konferencija za medije povodom nedavnog sakupljanja potpisa za peticiju o zabrani prometa kamiona iznad 7,5 tona nosivosti kroz naselja na državnoj cesti D-209. Konferenciji su prisustvovali predsjednici VMO  nosioci peticije iz Štrukovca , Žiškovca , Sitnica. Uz Dražena Srpaka, domaćina konferencije, na njoj je sudjelovao i međimurski župan Matija Posavec.

 

Gradonačelnika Srpak upoznao je medije o dosadašnjoj inicijativi Ministarstva prometa o praćenju prolaska teških kamiona kroz naselja kao i njihovoj kontroli. Istaknuo je da svakako pozdravlja te mjere , ali one nažalost nisu dale neki vidniji rezultat pa je tako u tijeku prosinca 2014. godine cestom prošlo 12.000 kamiona da bi se u siječnju 2015 on povećao na  15 000.  Dosta daleko su već odmakli planovi za izgradnju zaobilaznice i brze ceste  gdje su svakako veliku pomoć pružila Općina Lendava i  Međimurska županija. Ono što je još bitno za istaknuti je i nosivost mosta preko Mure koji sigurno 1968. godine kad je izgrađen, nije predviđen za takav promet teških kamiona.

Župan Posavec rekao je da ovo nije politički već prometni problem pa bez obzira kojoj orijentaciji tko pripadao  on se mora riješiti. Zbog svega toga bitna je zajednička suradnja koja se dosad pokazala jako dobrom. Osim što je velik promet kamiona mora se istaknuti i veliki promet ljudi pa je kroz ovaj prijelaz u prošloj godini prošlo više od 3 milijuna ljudi, a dolaskom turističke sezone on će se još više pojačavati. Naša zemlja je turistička zemlja pa to treba sagledavati i sa tog aspekta.  I na ostalim državnim institucijama je da riješe to goruće pitanje.

Ivan Vršić istaknuo je da su u tri naselja gdje su provodili peticiju skupili 650 potpisa što dovoljno govori u kojim su problemima mještani. Djeca svakodnevno  tom cestom idu u školu , biciklistička staza je neophodna. Teški kamioni samo što ne ulaze u kuće , a bilo je već i nesreća koje su mogle završiti puno gore. Njegovim  riječima su se pridružili i predstavnici drugih naselja Mladen Domjanić , Dragutin Vugrinec ,Stjepan Hoblaj i Milorad Mihanović tražeći čim skorije rješenje problema.

Praćenjem prometa i registarskih tablica ustanovili su i da je očito da se promet sa auto cesta preusmjerava na ovu državnu cestu zbog jeftinijeg prolaska njome.

12.03.2015. godine u posjet M. Središću dolazi i Tomislav Karamarko pa je sigurno da će i njega gradonačelnik Srpak upoznati sa problemom i zatražiti konkretnu pomoć.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed (3)

unnamed (4)