Peternel: Tomaševićeva vlast želi izbaciti sve vjerske sadržaje iz dječjih vrtića – to je neprihvatljivo!

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, održao je konferenciju za medije na temu informacija kako gradska vlast želi ukinuti vjerske sadržaje u dječjim vrtićima te ostalih aktualnosti.

”Razlog zašto sam danas sazvao pressicu je taj da malo proanaliziramo ono što se događa u gradu Zagrebu, a što nije vezano samo uz ekologiju i nebrigu. Jučer sam na Facebooku objavio jedan ozbiljan štakornjak iz Novog Zagreba koji užasava stanovnike te gradske četvrti, a o čemu Grad Zagreb uopće ne vodi brigu”, uvodno je rekao Peternel.

Dodao je kako je današnji razlog sazivanja konferencije za medije relativno uznemirujuća informacija da je iz Grada Zagreba stigla inicijativa prema ravnateljima i ravnateljicama dječjih vrtića da se ide prema tome da se praktički očisti prostor u vrtićima od bilo kakvog vjerskog sadržaja, odnosno da se ignorira sve ono što se može ignorirati, a što je vezano uz vjerske običaje.

”To se odnosi na ono što u vrtićima uvijek ima, a to su Dani kruha, tijekom kojih se djecu zapravo obrazuje o tome koja je važnost kruha i u jednom i u drugom značenju. Onda dolazimo do svetog Nikole, pa se ide i prema Božiću. Ideja da se ispod žita ide prema ravnateljima, koji onda trebaju odgajati i senzibilizirati tete u vrtiću da izbjegavaju takve radnje i sadržaje, po nama je apsolutno neprihvatljiva”, upozorio je.

”Tomašević provodi ideološku torturu nad Zagrepčanima!”

Peternel je istaknuo da se išlo ispod žita i da je to provjerio preko nekih svojih izvora u samoj gradskoj vlasti. Kaže da su mu priznali da idu u tom smjeru, ali da nisu definirali do kraja. Sad je prilika i novinarima, dodaje, da istraže na osnovi kojih odluka, zašto i kako se ide prema ravnateljima u tom smislu.

”Svi skupa vidimo da u Zagrebu ništa ne funkcionira osim ideologije. Tomašević se stalno poziva na to da on na ideologiju ima pravo jer je dobio izbore. To je možda i točno. On je dobio uvjerljivo izbore, ali nije u kampanji ovako decidirano tvrdio da će provoditi ideološku torturu. Mi smo ukazivali na to da će se to dogoditi, a on je tvrdio da vodimo prljavu kampanju i fantaziramo”, podsjetio je Peternel.

Sada vidimo, upozorava Peternel, da nije u stanju dovršiti škole koje je obećao, pa čak ni one projekte koji su započeti za bivše vlasti, te nije u stanju upisati ni svu, ili bar ogroman dio djece u vrtiće. Dodaje kako Tomašević nije u stanju osigurati ni vrtićke kapacitete da bi obitelj mogla živjeti u miru i da bi se roditelji mogli u miru vratiti na posao.

”Gradonačelnik Zagreba prevario je roditelje ukidanjem mjere roditelj odgojitelj”

”Nije u stanju upisati onu djecu koju je trebao upisati, a zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Prevario je ljude, i mi to stalno tumačimo – prevario je roditelje, jer je govorio da će mjeru revidirati, a nije je revidirao, nego ju je ukinuo. Sve je to Tomislav Tomašević napravio i za sve bi to neki drugi gradonačelnik iz neke druge stranke imao sve medije ovog svijeta za vratom, a Tomislav Tomašević ima mir”, poručio je.

Ističe kako Tomašević ima za vratom samo Pernera, ali kako on nema, kao u slučaju Juričana s gradonačelnikom Bandićem, simpatije medija, nego je to ‘ludi aktivist’ kojeg maltretiraju jer postavlja sasvim legitimna pitanja koja bi trebali postavljati mediji, a ne postavljaju ih.

”Pitam gdje je danas Juričan i je li on zadovoljan situacijom u gradu Zagrebu, je li zadovoljan štakornjacima i time da se zatvaraju ulice potpuno bez ikakvog razloga, kao da bi se proširila pješačka zona. Pa se premještaju žardinjere s jednog mjesta na drugo, cirkusira se, a zapravo je sve to prodavanje magle. Ide se u reviziju gradskih stanova, a tu se postavlja legitimno pitanje tko će dobiti te stanove i hoće li to biti siromašni Zagrepčani ili će ih dobiti migranti. Oni migranti za koje ova vlast ocijeni da bi ih trebali dobiti”, upozorio je.

”Pozivam odgojitelje da se ogluše na pritiske i na pokušaj napada na dosadašnju kulturu i odgoj u dječjim vrtićima”

Peternel naglašava kako migranti dolaze cijelo vrijeme i kako ih moraju premjestiti s klupa pa očigledno imaju taj plan, a što je i dio Tomaševićeve agende: ”Cijelo vrijeme govorim da je sve što rade vezano uz ideološke provokacije, odnosno provođenje svoje ideologije za šefove franšize koja ih je dovela na vlast”.

”Odgovorno pozivam s ovog mjesta odgojiteljice i odgojitelje da se ogluše ako bude nekih pritisaka na njih da provode nešto što nije u skladu s dosadašnjom praksom i neka se slobodno jave nama oporbenim zastupnicima u Gradskoj skupštini. Mi ćemo učiniti sve da ih zaštitimo. Neka ne provode nešto što je ispod žita i što je zapravo bezobrazno uzurpiranje dječjih vrtića, odnosno atak na kulturu i odgoj koji smo do sada imali i kojima smo mi kao građani grada Zagreba oduvijek bili zadovoljni”, zaključio je Peternel.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta