Peternel: Domovinski pokret osnovat će Ured za sprječavanje pranja novca u udrugama

Predstavnici Izbornog stožera kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba Miroslava Škore na današnjoj konferenciji za medije na zagrebačkom Zrinjevcu poručili su kako neće stati s otkrivanjem istine o trošenju javnih sredstava i financiranju udruga klike iz MOŽEMO!

Darijo Žepina, glavni tajnik Domovinskog pokreta, poručio je kako je ova konferencija sazvana iz više razloga. Jedan od razloga je, tvrdi, policijska zaštita koja je dodijeljena kandidatu za gradonačelnika političke opcije MOŽEMO, a što je policija demantirala.

“Dobar dio medija je sudjelovao u toj cijeloj priči na način da su, kako kažu, huškačke atmosfere od strane stožera Domovinskog pokreta ugrozile sigurnost gospodina Tomaševića i njegove svite. Kao što znate, to je demantirano od strane policije. Policija ne provodi nikakvu osobnu zaštitu gospodina Tomaševića”, poručio je Žepina te dodao kako je kriva retorika dovela do situacije da je Domovinski pokret kroz cijelu kampanju optuživan da je huškačka klika koja huška narod protiv Tomaševića.

Žepina je istaknuo kako Domovinski pokret iznosi činjenice kojima, kada su krenuli istraživati, nisu mogli niti sami vjerovati s obzirom na razmjere afere koja je vezana uz udruge i institute članova platforme MOŽEMO.

“Naš predsjednik je u jednom od sučeljavanja izašao s brojkom od 80 milijuna kuna, jučer je u priopćenju naš predsjednik opet izašao s brojkom od pola milijarde kuna, a ovom prilikom moram i njega demantirati, današnja brojka je 823 milijuna kuna i ona ne staje”, poručio je glavni tajnik Domovinskog pokreta.

Pozvao je sve institucije da se pozabave ovom pričom te dodao kako im se pokušava imputirati da imaju nešto protiv civilnog društva i svih tih udruga, a što nije istinito.

“Postoje dva ključna problema. Ako se neka udruga, što je legitimno, javi na neki javni natječaj i na njemu dobije sredstva za projekt to je sasvim u redu. Međutim, kad uzmete brojku od 823 milijuna kuna, postavljam pitanje kao građanin grada Zagreba: Gdje su ti projekti? Što su oni točno napravili s tim novcima?” istaknuo je Žepina te zaključio kako su 823 milijuna kuna dodijeljena udrugama i institutima mogla pokriti jedan kvalitetan Dinamov stadion pa i samu žičaru.

Dr. Igor Peternel, član predsjedništva Domovinskog pokreta, komentirao je poantu civilnog društva te je objavio kako će Domovinski pokret osnovati Ured za sprječavanje pranja novca u udrugama.

“Najavljujem da ćemo osnovati Ured za sprječavanje pranja novca u udrugama koji će se konstantno baviti transparentnošću natječaja i trošenjem javnih sredstava. Sad kad znamo rezultate u prvom krugu izbora, MOŽEMO ima većinu u Skupštini, tu se odmah postavlja pitanje sukoba interesa jer drugi ešalon ekipe MOŽEMO ostaje u civilnom društvu, a ako su tolike milijune dobivali dok nisu bili na vlasti, zamislite što će se tek događati s tim civilnim sektorom sada kad su se približili vlasti, odnosno kada ulaze u legalne institucije i dolaze u posjed vladanja”, jasan je bio Peternel.

Dodao je kako imaju ozbiljne primjedbe na neovisnost medija i nejednaki pristup prema Domovinskom pokretu. Ukazao je na gospođicu Lalić zaposlenicu Centra za mirovne studije na plaći iz javnog novca, a koja ja bila osobni donator platforme MOŽEMO i ujedno kćer profesora Lalića.

“Njezin otac je suosnivač zaklade Solidarna koja zajedno s Centrom za mirovne studije čini i Kuću ljudskih prava i nadgradnju platforme 112. Dakle g. Lalić kao osoba iz tog miljea formalno i neformalno, odlazi na RTL i N1 u izbornu noć komentira i platformu MOŽEMO; čak mu se i potkrade u trenutku emocije ‘naši’! Gdje je tu neovisnost? Gdje je jednak pristup? I onda kada mi iznosimo nekakve brojeve, ne dopušta nam se čak niti iznositi te brojeve s nekom pažnjom nego se to izvrgava ruglu uz govore kako je sve transparentno. Kako znaju da je sve transparentno kada nitko do sada to još nije niti istražio?”, upitao je Peternel.

Zaključno, Peternel je zatražio da se izjasne koliko je pojedina udruga potrošila na plaće, honorare, putne naloge vodstva i obilaske svijeta o javnom trošku, a koliko na materijalne i ostale troškove za izvođenje projekata kao i rezultate istih.

“Ne može se prodavanje magle nazivati ekologijom, ne može se prodavanje ljudskih prava nazivati neideološkim udrugama. Bitna je transparentnost, na kraju krajeva, građanima je jasno da se tu radi o ogromnim iznosima koji se približavaju milijardi, a da sasvim sigurno cost benefit ulaganja takvog novca sasvim sigurno nije odličan rezultat, posebice u društvu koje sebe ne može nazivati bogatim društvom koje za ozbiljno bolesnu djecu ne može izdvojiti novac iz HZZO-a nego se novac izdvaja donacijama građana preko humanitarnog telefona. U toj istoj zemlji ovoliko novca odlazi na rad udruga vrlo upitnih rezultata”, zaključio je Peternel.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta