Penava upozorio Vladu RH: Nemojmo se igrati sa sigurnošću svojih građana i sigurnošću svoje zemlje!

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu strateške važnosti, a to je žetva žitarica koja kreće za nešto manje od mjesec dana i o čijoj budućnosti ovisi budućnost Republike Hrvatske i njenih građana.

Penava je uvodno najavio kako uskoro kreće žetva ječma, potom pšenice te krajem ljeta žetva suncokreta i kukuruza, a situacija u kojoj se svijet i Hrvatska nalaze sve je, samo ne obična i ne svakidašnja te se sad već mogu detektirati možebitni problemi.

”Prva činjenica je brutalna agresija Rusije na Ukrajinu. Te zemlje su dva najveća proizvođača žitarica na svijetu te čine više od 50 posto svjetske proizvodnje suncokreta, a sukladno tomu i suncokretova ulja. Druga činjenica jest da su srednji i istočni dijelovi Ukrajine žitnice te zemlje te treća činjenica da su industrijski kompleksi za preradu suncokretova sjemena smješteni u blizini tih polja, odnosno u blizini crnomorskih luka te dolazimo do trećeg problema, a to su crnomorske luke i plovidba Crnim morem”, istaknuo je Penava.

Dodao je kako je nemoguće isploviti iz luka Crnog mora bez suglasnosti Rusije, što dovodi do zaključka da su industrijski kompleksi u Ukrajini kao najvećem proizvođaču suncokreta uništeni, logistički pravci su ugroženi i nedostupni i da cjelokupna vegetativna sezona u ovoj godini, ali i u idućoj godini pod znakom pitanja zbog ratnih djelovanja.

Ovo će možda biti zadnja normalna žetva u Hrvatskoj!

Penava je poručio kako Hrvatska proizvodi dovoljno žitarica za svoje potrebe, a trenutno se nalazi u situaciji kada će ovo možda biti zadnja normalna žetva u Hrvatskoj budući se ne zna što donosi sutra i hoće li doći do eskalacije ratnih sukoba.

”Znamo da su cijene plina rekordno visoke i da je proizvodnja umjetnih gnojiva, za koje je plin osnovna sirovina, jako upitna i poruka je hrvatskoj Vladi i hrvatskoj javnosti: Ukoliko ćemo se ponašati kao odgovorna država pod hitno moramo prepoznati ovu situaciju slično kao u onoj basni o cvrčku i mravu da nam se ne bi dogodilo da smo lijepo izgledali, lijepo pjevali, lijepo pričali, ali kad je došla zima nismo imali što za jesti”, izjavio je čelnik Domovinskog pokreta.

Dodao je kako je odgovorno upravljanje državom zadatak svake Vlade, iako po slučajevima korupcije u Vladi Andreja Plenkovića, nismo to imali često prilike vidjeti: ”Odgovorno ponašanje u ovom trenutku zahtijeva ili ograničavanje odnosno zabranu izvoza žitarica ili uvođenje prvenstva prvokupa od strane Vlade RH na te iste žitarice. Zahtjeva pod hitno porezno rasterećenje dakle nultu stopu poreza na sve osnovne živežne namirnice poput brašna, šećera, ulja itd..”, poručio je Penava.

Penava je podsjetio kako je svaka nevolja ujedno i prigoda stoga smatra kako ovu prigodu konačno treba iskoristiti za pojačavanje vlastitih kapaciteta proizvodnje kako bi postali samodostatni u svim ovim osnovnim segmentima koje nam ovaj geografski položaj pruža, a to je definitivno poljoprivredna proizvodnja.

”Hrvatska proizvodi duplo više suncokreta od svojih potreba, međutim paralelno se događa da smo u prošloj godini izvezli gotovo 64.000 tona suncokreta, a istodobno smo uvezli 70.000 litara suncokretova ulja što jasno ukazuje na staru lošu hrvatsku naviku, a to je da proizvodimo sirovinu, a nismo je u stanju oplemeniti čak niti u jednom tako jednostavnom postupku proizvodnje što je, složit ćemo se, proizvodnja rafiniranog  ulja. Ovaj poziv upućen je na vrijeme i vrlo jasno prema hrvatskoj Vladi i hrvatskoj javnosti: Sada je vrijeme za reagirati, nemojmo dovoditi u pitanje sigurnost opskrbom hranom u svojoj državi. Ova 2022. je jako teška godina, a 2023. godina u najnepovoljnijim scenarijima može biti puno, puno gora. Nemojmo se igrati sa sigurnošću svojih građana i sigurnošću svoje zemlje!”, jasan je bio Penava.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta

VIDEO