Penava: Radimo na tome da se naknade općinama i gradovima za polaganje infrastrukture ne smanje

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu Izmjene zakona o elektroničkim komunikacijama Pravilnika o potvrdi i naknadi za pravo puta.

”Imao sam potrebu obratiti se kao predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, gdje smo upravo održali sjednicu na kojoj smo zakazali novu tematsku sjednicu za srijedu sljedeći tjedan, a na temu potrebe i prava puta koja je u javnosti dosta jako odjeknula i čule su se neke teze i hipoteze koje zapravo na drže vodu”, uvodno je rekao Penava.

Penava je istaknuo da je, budući je stvar vrlo bitna iz aspekta svih općina i gradova u RH, jako veliki interes Udruge općina i Udruge gradova koje su prisutne i s kojima se, kazao je, dogovaraju cijelo vrijeme i u kontaktu su s njihovim odvjetnicima. Naglasio je kako je tema predloženih izmjena smanjenje naknada koje jedinice lokalne samouprave dobivaju za polaganje infrastrukture, a u 95 posto slučajeva riječ je o telekomunikacijskoj infrastrukturi, dodao je Penava, gdje je cijena predloženih izmjena trebala pasti s 8 kuna po metru na 2,40 kuna po metru.

”Zahvaljujući intenzivnim razgovorima i pregovorima, moram reći da je za sada cijela stvar zaustavljena i, kako bismo spriječili bilo kakva negodovanja i dezinformacije u prostoru, imao sam potrebu obavijestiti vas i pozvati vas da nam se pridružite u srijedu na samom Odboru, gdje će biti prisutni i predstavnici Ministarstva, HAKOM-a, ali i općina i gradova na području RH.

Penava je podsjetio kako je vrijednost cijele priče 300 milijuna kuna koje su trebale biti uskraćene gradovima, selima i općinama u RH. Upozorio je da su ta sredstva, sukladno toj uštedi, trebala ostati teleoperaterima, a to je nešto što je, dodao je Penava, izazvalo ovakvu buru i negodovanje.

”Ali, evo, na rubu smo dogovora i kompromisa i nadam se da od te priče neće biti ništa, a u srijedu ćemo definitivno imati podatak o tome”, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta