Penava: Ovim prijedlogom odluke bit će jasan odnos snaga u Hrvatskom saboru

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, u Hrvatskome saboru je sa suradnicima održao konferenciju za medije na temu povratka volje hrvatskog naroda u Sabor.

”Želimo vam predstaviti inicijativu s kojom Domovinski pokret kreće s današnjim danom prema svim klubovima i kolegama saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru. Tema naše inicijative je prikupljanje 51 potpisa saborskog zastupnika, nešto što do sada u praksi nije primjenjeno u Hrvatskom saboru. Zašto 51 potpis? Na našu inicijativu, temeljem Poslovnika o radu Hrvatskog sabora, broj 226, jedini način kako možemo požuriti stvari upravo u ovoj problematici, je ovaj način. Temeljem ovog Poslovnika i članka, prisiljavamo predsjednika Sabora da u tijeku sjednice uvrsti točku na kojoj baziramo tu cijelu temu i akciju”, rekao je Penava.

Penava je pojasnio da se radi o donošenju odluke Hrvatskog sabora o primjeni točke 17. Ustava RH, za koju je potrebna dvotrećinska odluka svih saborskih zastupnika kako bi mogli donositi odluke temeljem tog članka Ustava RH, a tiče se mogućnosti ograničavanja prava i sloboda u Republici Hrvatskoj.

”Stožer civilne zaštite koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke”

”Mi ovdje govorimo o uskraćivanju prava i sloboda naših građana, da se to temeljem Ustava može po dvije linije riješiti, temeljem točke 16. i 17. Ustava. Međutim, po točki 16. Ustava koju koristimo i koju imamo na snazi, jedno legalno tijelo, što je Stožer civilne zaštite, koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke. Zašto je tome tako? Zato što u članku 16. kaže, citirat ću, ‘svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju”, istaknuo je Penava.

Dodao je da to dosta komplicirano zvuči kad se sluša na prvu, međutim, kada se razgoliti što kaže ta uredba članka 16. Ustava, Penava smatra da se teza može postaviti ovako: ”Je li razmjerna potreba za ograničenjem naših prava i sloboda? Ogleda li se ona u činjenici da vam je danas, da bi ušli u Sabor, trebala potvrda, bilo testiranje, bilo cijepljenje? A da smo ovu tiskovnu napravili u bilo kojoj kavani u gradu, da smo je napravili u bilo kojem trgovačkom centru, ne bi vam trebalo ništa!”.

”Koliko je to onda zaista razmjerna potreba, da idete nekome uskratiti pravo i slobodu da zaradi za plaću, za život, i tražite od njega potvrde, a kad se s istim čovjekom idete naći i provesti, nije bitno koliko sati, taman sjedili u nekom restoranu 16 sati, za to ne trebate potvrdu? To je ta zamka gdje je Sabor osigurao Stožeru da može primjenjivati prava koja ne bi smio, gdje su sve odluke, po meni i sukladno stavu Domovinskog pokreta, duboko neustavne”, poručio je.

”Hrvatski sabor je jedino mjesto koje bi trebalo donositi odluke ovakve težine i ovakve vrste”

Penava je istaknuo kako Domovinski pokret podržava i podržat će inicijativu kolega iz Mosta te misli da je ova inicijativa na istom tom tragu kao i njihova, jedino što osigurava to da do 15.12., kada je zadnji dan zasjedanja 9. sjednice Sabora, predsjednik Sabora će, ukoliko prikupe 51 potpis, biti prisiljen uvrstiti tu točku u dnevni red.

”A nakon toga ćemo vidjeti kako će se tko izjasniti po broju klubova i zastupnika i na kraju pokazati i narodu da može vidjeti tko se za što zalaže. U konačnici, ako ni ne bude kako mi želimo, donesena je odluka u Saboru, barem će je ozakoniti, odnosno donijeti Hrvatski sabor, jedino mjesto koje bi trebalo odlučivati o odlukama ovakve težine i ovakve vrste”, upozorio je Penava.

Na novinarsko pitanje da pojasni za koju je točku dnevnog reda potreban 51 potpis, Penava je rekao: ”Temeljem Poslovnika o radu Hrvatskog sabora, na inicijativu 51 od većine saborskih zastupnika predsjednik Sabora je dužan dopuniti točke dnevnog reda. Radi se o točki o primjeni članka 17. Ustava, dakle članak 17. Ustava kaže, citiram: ‘U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika’. Imat ćemo prijedlog za dopunu dnevnog reda 9. sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora, prijedlog o primjeni članka 17. Ustava RH”.

”Vidjet ćemo hoće li biti problem skupiti potpise, neću prejudicirati, naslućujem da bi moglo biti problematično, ali ne želim biti negativan. Znam da, bez obzira na stajališta klubova zastupnika, postoje pojedinci u svakom pojedinom klubu koji imaju mišljenje vrlo slično našem, tako da odluku pustimo pojedincima, odnosno saborskim zastupnicima”, zaključio je Penava.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta