Penava: Ova Vlada i sve Vladine institucije se gorljivo i žustro natječu da budu vodeće po korupciji u Europi

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, danas je sa suradnicima održao konferenciju za medije na kojoj je komentirao političke aktualnosti.

Penava je podsjetio na nedavne HDZ-ove afere “JANAF”, “Krš-Pađene” i “Software” te je upozorio na pohode vladajuće koalicije koja je ujedno dala podršku velikosrpskim projektima, a sada, koji dan kasnije, izašla je i najnovija afera vezana uz HNB.

“Ova Vlada i sve Vladine institucije se naprosto gorljivo i žustro natječu i jako im je stalo da zadrže vodeću ulogu u Europi i Europskoj uniji po korupciji i to im, moram priznati, ide nevjerojatno dobro. Kamo sreće da su se odredili da svaki dan i svaki tjedan proizvode nove proizvodne pogone i da ih otvaraju, nažalost od njih jedino što možemo očekivati s čuđenjem su nove afere kojima očito nema kraja”, izjavio je Penava.

“Da su pljuštale ostavke i isprike na svakoj od tih afera, tih afera ne bi bilo”

Penava se osvrnuo na pravomoćnu presudu HDZ-u te je ustanovio kako su predsjednici Njemačke i njihovih vlada davali ostavke za puno benignije stvari te je spomenuo nedavni primjer austrijskog Kancelara. Penava smatra kako ‘ubija u pojam’ slušati izjave i ‘nesnalaženje’ Andreja Plenkovića i njegovih ljudi.

“Podsjetit ću javnost kako smo u aferi “Softver” nešto što smo trebali platiti 4 milijuna kuna, platili 16 milijuna kuna i Andrej Plenković se čudi i ispitat će detalje. Dogodi se afera HNB, Premijer neće davati izjave jer je problem sofisticiran. Narod ga ne razumije. Gospodo, tu nema što biti sofisticirano, dakle djelatnici HNB-a, svi, od spremačice do guvernera, nemaju što trgovati informacijama pa ni prema trećim osobama, a kamoli vrijednosnim papirima za svoj račun i tu je točka”, jasan je bio Penava.

Penava smatra kako je rješenje ove afere vrlo jednostavno, a to su ostavke na sve strane jer smatra kako jedino tako šaljemo poruku da se takvo ponašanje u hrvatskom društvu ne tolerira.

“Stopa tolerancije je nula. Na žalost, ova Vlada i Andrej Plenković to nikada neće napraviti, kao ni prethodne Vlade, jer njima su ti problemi presofisticirani. Rješenje za korupciju u Hrvatskoj, po kojoj smo nažalost vodeći, je također vrlo jednostavno: jedan veliki reset hrvatskog društva, hrvatske države. Ovi ljudi i ove politike Hrvatsku i hrvatski narod vode u propast i s nastavkom ovakvih politika kojima svjedočimo u kontinuitetu trideset godina nestat ćemo i kao država i kao narod”, zaključio je Penava.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta