Penava: Inzistiramo na paketima socijalnih mjera jer živežne namirnice ne smiju biti luksuz nikome

Penava je uvodno svim gospođama, damama, ženama, bakama, sestrama čestitao Dan žena te se potom osvrnuo na mjere Vlade koje je pohvalio rekavši kako su sve mjere kojima ublažavaju krizu i poskupljenja dobrodošle.

”U tom smislu Domovinski pokret pozdravlja i aktualne mjere Vlade RH, ali pri tome naglašavamo kako je to nedovoljno. U ovom trenutku možemo i moramo bolje od toga! Dok god je država ugrađena u cijenu litre goriva u iznosu od 60 posto, odreći se 20 ili 40 lipa trošarina je premalo. Naravno da preglomaznoj državi nikada nije i nikad neće to biti dovoljno. Takvo okruženje u Hrvatskoj građanima već godinama smanjuje životni standard kao i kupovnu moć, o čemu svjedoče Eurostatove statistike, ali i hrvatsko gospodarstvo odnosno gospodarstvenike čini nekonkurentnim”, istaknuo je Penava.

Penava je upozorio i na povijesno najvišu cijenu plavog dizela koja ugrožava proizvodnju hrane u RH, na što je Domovinski pokret mjesecima ranije upozoravao, a prema projekcijama analitičara, zemlje uvoznice hrane poput Hrvatske posebno su pogođene ovom krizom.

”Nažalost u Hrvatskoj se dogodilo ono čega smo se bojali, a to je da je plavi dizel postao tržišna kategorija, nema dovoljno svijesti da je proizvodnja hrane strateška djelatnost i to se nikada nije smjelo dogoditi.  Više uvozimo nego što izvozimo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prema službenim statistikama i to za 6,6 milijardi kuna, što je s ovakvim resursima kojima Hrvatska raspolaže posljedica isključivo lošeg upravljanja”, smatra Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta predložio je tri hitne mjere kojima bi se sanirale posljedice krize.

”Potrebno je hitno imenovanje ravnatelja robnih rezervi budući od 2. lipnja 2021. Hrvatska nema čovjeka koji upravlja robnim zalihama što je nedopustivo i neozbiljno. Treba zabraniti izvoz žitarica i ostalih strateških proizvoda jer ne znamo kuda, kako i kada će završiti ova kriza. Potrebno je zaštititi najugroženije građane kojih već sada imamo previše jednim čvrstim, širokim, jakim paketom socijalnih mjera jer energenti, kruh, mlijeko i ostale osnovne živežne namirnice ne smiju biti luksuz nikome u RH. Kada bih sve morao sročiti u jednu misao, rekao bih da je davno došlo vrijeme za Hrvatsku kao suverenu državu”, zaključio je Penava.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta