Penava: Država bez državnika je najskuplja država, a tu skupoću plaćaju obični hrvatski građani

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, i Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, održali su konferenciju za medije na temu aktualne političke situacije u Hrvatskoj s naglaskom na povećanje cijena.

Mlinarić: Krajinska milicija uživa hrvatske mirovine, a za smrt nevinog djeteta nitko neće odgovarati

Mlinarić se uvodno osvrnuo na odluku državnog odvjetništva u Osijeku koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv počinitelja monstruoznog ubojstva četverogodišnje djevojčice Martine Štefančić i njezine bake, počinjenog 21. ožujka 1992. godine u Borovu selu.

“Dijete je ubijeno sa svojom bakom Bernardicom na prvi dan proljeća 1992. u Borovu selu. To dijete, Martina Štefančić, je ubijeno i od hrvatske države 01. veljače 2022. gdje je državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo kaznenu prijavu protiv počinitelja te nitko nije odgovarao za smrt malog djeteta od četiri godine”, poručio je Mlinarić.

Mlinarić dodaje kako je žalosno da je krajinska milicija napravila obdukcijski nalaz, uslikala ga, a državno odvjetništvo nalaz je odbacilo kao nevjerodostojno, dok istovremeno, tvrdi Mlinarić, nisu odbacili krajinsku miliciju nego su pojedini dobili status hrvatskih ratnih vojnih invalida te danas uživaju hrvatske mirovine.

“Njih su Plenkovićeva Vlada i ministar Medved stavili na popis branitelja i oni sada primaju i uživaju privilegije, a nisu uzeli obdukcijski nalaz da osude zločince koji su ubili nevino dijete i njezinu baku 21. ožujka 1992. godine”, prokomentirao je zastupnik Mlinarić.

Penava: Hrvatska je bogata zemlja koju vodeći političari prodaju u bescjenje

Penava je poručio kako se poduzeća u RH, obrtnici, gospodarstvenici suočavaju s porastom cijene plina, kao ključnog energenta za više od 300-400 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Potrebno je istaknuti da Hrvatska već dugo godina ne vodi suverenističku politiku. Hrvatska je jedna bogata zemlja čijim bogatstvima i resursima upravljaju drugi i drugi imaju koristi od toga, dok na žalost naši vodeći političari, tajkuni, nerijetko zbog svojih nečasnih i koruptivnih radnji završavaju u zatvorima, a istodobno potpisuju ugovore i prodaju to nacionalno bogatstvo u bescjenje.

Penava je podsjetio na priču ministra Tomislava Ćorića i aktualne Vlade o LNG terminalima na Krku u koji je RH uložila preko milijardu kuna s ciljem diverzifikacije distributivnih kanala za dotok plina, što bi osiguralo dostatne izvore i učinilo Hrvatsku sigurnom iz aspekta količina i cijena plina.

“To je bilo prije tri godine. Nažalost, danas vidimo da od te priče nema ništa i da je to bila jedna isprazna marketinška priča, nazovimo je demagogijom. Jednako kako je bila i priča od Badnjaka 2016. godine, kada je premijer Andrej Plenković slavodobitno najavio kako će vratiti Inu u okrilje hrvatske države, kako će se potruditi da njegova Vlada, i to bez dodatnog javnog zaduženja, otkupi Inine udjele od tvrtke MOL i vrati tu stratešku tvrtku i, rekao bih čak granu industrije, u okrilje matične države. Naravno da je to bilo za pozdraviti, naravno da je to dobar projekt, dobar plan, naravno da je to plan koji je na tragu sigurnosti hrvatske države, suverenističke politike, međutim, moram konstatirati da od toga nije bilo apsolutno ništa”, jasan je bio Penava.

Podsjetio je na naftna polja u Sibiru i Siriji koja također više nisu u Hrvatskim rukama te na koruptivne ugovore koje je tadašnji premijer Sanader potpisao te je MOL isporučio u strano vlasništvo čime je, tvrdi Penava, od jedne bogate države kakva je Hrvatska u pogledu energenata, u ovom slučaju plina, učinio RH ovisnom o globalističkoj politici Bruxellesa i nalogodavaca Andreja Plenkovića, dok Hrvatska čak 30 posto svojih potreba za plinom proizvodi sama.

“Primjera radi, plinska boca u RH za pučanstvo i kuhinje, u najvećem broju slučajeva, cijena iznosi 165 kuna, dok istodobno u BiH, koju često nazivamo nesređenom državom, koja nema svoje vlastite resurse, ta ista boca košta tek 80 kuna. Na stranicama HAK-a možete pronaći kako je danas cijena dizela u BiH iznosila 1,10 eura, a u Hrvatskoj 1,50 eura. Hrvatska ima svoje izvore, BiH nema svoje izvore. Hrvatska je, kako si volimo tepati, sređena demokratska država koja pripada Euroatlantskim savezima, dok BiH po našim kriterijima i poimanjima službene politike to nije. Međutim, daleko su konkurentniji obzirom na raspoložive količine plina kojeg inače svog nemaju, jača su i sređenija država od nas čak i u ovom obliku”, izjavio je čelnik Domovinskog pokreta te zaključio:

“Da gorivo u Hrvatskoj na današnji dan iznosi 0 kuna, država sa svoje strane uzima 7 kuna. Imamo preskupu državu, previše uhljeba u ovoj državi koji previše koštaju. Ta kompozicija koja se vuče nema suverenističku politiku. Nažalost, nemamo ni državnika koji je u stanju tu politiku provesti i ispast će sve kao i svih ovih godina na kraju, da je država bez državnika najskuplja država, a nažalost tu skupoću plaćaju obični hrvatski građani”, zaključio je Penava.

 

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta