Penava: Domovinski pokret je protiv uvođenja eura! Neprihvatljivo je žrtvovati hrvatsku kunu nakon toliko žrtava i truda

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

”Domovinski pokret je protiv uvođenja eura iz jednog jednostavnog razloga. Volimo se hvaliti i često govorimo o stoljećima težnji hrvatskoga naroda za uspostavom samostalne i neovisne države. Prije koji dan smo ponosno obilježavali i obljetnicu Bljeska i stradanje dvanaest masakriranih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, da bi, kad gledamo taj kratki period, u povijesnom kontekstu, samo 31 godinu nakon, već došli u dilemu i pred izazov ukidanja nacionalne valute, hrvatske kune”, uvodno je rekao Penava.

Penava smatra da je hrvatska kuna obilježje hrvatskog suvereniteta, hrvatske države i nešto za što su mnogi naši preci ginuli u nastojanju da imaju pravo na hrvatsku riječ i hrvatsku pjesmu. Podsjetio je na sintagmu ‘hrvatska lisnica u hrvatskom džepu, hrvatska puška na hrvatskom ramenu’ i dodao kako su to bila ta stremljenja, ta nastojanja kojih se sada olako odričemo te se upitao zbog čega.

”Jesmo li čuli te argumente koji dozvoljavaju promišljanja u ovom smjeru, zbog kojih će hrvatski narod prosperirati, a zbog kojih trebamo uvesti euro, a euro je, za koji nitko ne govori, a ja bih volio naglasiti tu misao, novac bez države, novac i valuta iza koje ne stoji niti jedna država. Samim time vratit ću se na promišljanja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je svojedobno naglašavao da smo za suverenu i jaku Hrvatsku, članicu Europske unije, ali nikada i nipošto nismo za državnu zajednicu, više nikada!”, istaknuo je.

”Hoće li se Hrvatska nakon uvođenja eura odreći i svoje vojske?”

Penava se upitao je li ovo još jedan korak ka EU kao državnoj zajednici i što je sljedeće te odričemo li se svoje vojske u sljedećem koraku. Upitao se koji to argumenti moraju biti da bi nakon tih višestoljetnih težnji napravili iskorak u ovome smjeru i odrekli se hrvatske kune.

”Narod možda ne zna, ali treba i to ponoviti, dosta država EU su zadržale svoje nacionalne valute. Zadržala ju je Češka, i ide joj sasvim dobro, zadržala ju je Mađarska, Poljska; Velika Britanija nije nikada pristala na to da uzme euro pa je i izašla iz EU, a tu je još i Danska itd.”, naglasio je.

Penava je upozorio da nesposobnost našega upravljanja državom nije izlika za uvođenje eura, da izostanak reformi također to nisu, i nitko, pa ni euro, neće nam dovesti stanje u red u Hrvatskoj kako bi mi to htjeli, smatra Penava, ako to ne učinimo sami.

”Pogrešno je uvoditi euro usred krize i inflacije”

”Žrtvovati kunu, nakon toliko puno žrtava, vremena, truda, nedaće, nevolja, a zbog eura, zbog lošeg upravljanja, jer mislimo da smo trebali biti dosta ili puno razvijeniji nego što smo sad, za to nam nije kriva kuna. Za to možemo kriviti politike, za to možemo kriviti promašene poteze, ne bih volio da to bude i u ovom slučaju tako, a kratkoročni moment, kad gledamo naše okruženje, definitivno je pogrešan”, poručio je Penava.

Pojasnio je kako u ovom trenutku gospodarske krize i galopirajuće inflacije, kada niti one formalne uvjete ne ispunjavamo, kad govorimo o rekordnoj zaduženosti hrvatske države, uvoditi euro kao još jedan dodatan pritisak na cijene roba i usluga u Hrvatskoj, smatra neprihvatljivim.

”Vjerujem da svi vi koji se bavite tom tematikom znate da je u svim državama došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura, a vjerujem jednako tako da za suverenu monetarnu politiku nema alternative, da je euro bio i uvijek će biti krojen prema najvećim članicama EU, prvenstveno prema njemačkom i francuskom gospodarstvu, i zašto itko misli da će Hrvatskoj i Hrvatima uvođenjem eura biti bolje?”, zaključno je upitao Penava.

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta

VIDEO: