Penava: Domovinski pokret iskazao solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru održao je konferenciju na kojoj je uvodno poručio kako je Domovinski pokret službenim putem uputio telegram sućuti g. Andreju Plenkoviću zbog smrti u obitelji te da je to razlog zašto nisu istupali izravno prema Vladi na temu gorućih problema u RH, a potom je komentirao napade Rusije na Ukrajinu.

”Ovim povodom, u ime Domovinskog pokreta, iskazujemo jasnu solidarnost s Republikom Ukrajinom i ukrajinskim narodom, izražavajući nadu da će ovaj sukob trajati što je moguće kraće i da će posljedice, nadamo se, biti što je moguće manje, kako one materijalne, tako i one u ljudskim žrtvama”, izjavio je Penava.

Penava je pozvao Vladu RH da što hitnije reagira u smislu donošenja zakonskih akata za prihvat prognanika s područja Ukrajine, pritom izuzimajući bilo kakvo vojno uplitanje Hrvatske u ovaj sukob.

”Hrvatsku Vladu pozivamo da što je moguće hitnije reagira u smislu donošenja zakonskih akata koje će pripremiti situaciju za prihvat mogućih i očekivanih prognanika s područja Ukrajine, ali jednako tako da pripremi sve druge resurse koji se ukrajinskom narodu mogu staviti na raspolaganje u ovom teškom trenutku za njih. Kad ovo govorim, naravno govorim na tragu prijašnjih izjava i misleći pritom na civilne resurse, dakle apsolutno i nedvosmisleno izuzimajući bilo kakvo vojno uplitanje Hrvatske u ovaj sukob”, jasan je bio Penava.

‘Svaki dan i svaka minuta s ovakvom Vladom za Hrvatsku je izgubljena minuta’

Penava je istaknuo kako se ovdje radi o sukobu geostrateške razine, sukobu velikih sila te da je Ukrajina kolaterala tih geostrateških sukoba u svijetu.

”Iz aspekta hrvatske politike i refleksije ovog sukoba na Hrvatsku, mislim da su ponajprije službe i VONS ti koji pod hitno moraju poduzimati korake kako bi zadržali stabilnost u regiji, pritom mislim na države s kojima graničimo. Tu izravno mislim na situaciju u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini. To je bitno za sigurnost Republike Hrvatske i ja se nadam da su takvi koraci poduzimani i da će biti poduzeti u nekim vremenima koja su pred nama”, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta.

Penava je potom komentirao osiguravanje smještajnih kapaciteta za prihvat prognanika, ali je izrazio dvojbu da će tome zaista biti tako.

”Vlada koja u dvije godine nije uspjela reagirati na Banovini u potresu za svoje građane, ne znam kako će pokazati operativne sposobnosti koje joj očito manjkaju u ovakvoj situaciji prihvata mogućih prognanika s jedne strane, s druge strane aktualna tema je rekonstrukcija Vlade koja je po mišljenju nas iz Domovinskog pokreta apsolutno izlišna stvar, stvar prošlosti”, kazao je Penava.

Penava je konstatirao kako je aktualna situacija s izvršnom vlasti dovela Hrvatsku do apsurda budući, samo zahvaljujući DORH-u, 1/3 Vlade RH nije završila iza rešetaka i to samo po jednom postupku, dok je protiv 27 visoko rangiranih dužnosnika podignuta optužnica.

”Praktično cijela Vlada mora drhtati i strahovati tko je idući na popisu, kome će biti otvorena vrata Remetinca. Jedini izlaz iz te situacije su, naravno, novi izbori. Apsolutno zaokret po pitanju pristupa javnog obavljanja dužnosti i korupciji za 180 stupnjeva. Ponovit ću svoju staru tezu: – ‘Svaki dan i svaka minuta s ovakvom Vladom za Hrvatsku je izgubljena minuta’,” zaključio je Penava.

 

Služba za odnose s javnošću Domovinskog pokreta