PARLAMENTARNI IZBORI: Plenković najavio raspuštanje Sabora 18. svibnja – “Smatramo da je trenutak primjeren”

Premijer Andrej Pneković objavio je kada možemo očekivati raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore.

Kako je rekao, do raspuštanja Hrvatskog sabora doći će u ponedjeljak 18. svibnja.

“Razlog zbog kojeg to želimo je što je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ciljeve koje smo postavili u našem programu 2016. kad smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača”, kazao je Plenković.

“Smatram da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi bez presedana, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva, a s obzirom na sve izazove koji su pred nama, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj”, naveo je.

Izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

“Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, da je epidemioločka situacija dobro i da ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje građana, biti u mogućnosti organizirati izbore”, dodao je i najavio da bi izbori mogli biti 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

“Ja sam nakon sastanka razgovarao s predsjednikom, obavijestio sam ga o ovoj odluci. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu”, naveo je Plenković.

Smatra da ne bi trebalo biti problema s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko raspisivanja izbora.

“On ima političkog iskustva, kao i ja i razumije što je na stvari. Shvaćam i naš i njegov stav, a to je da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse”, objasnio je Plenković dodajući kako ne vidi otvorena pitanja u tome.

Uvjeren da će oformiti saborsku većinu

“Svatko tko poznaje političku povijest Hrvatske, osobito demokratsku, može pogledati datume o izborima. Mi smo od 11. rujna manje od četiri mjeseca, u izbornoj smo godini”, istaknuo je Plenković.

Uvjeren je da će s partnerima oformiti saborsku većinu. “HDZ će ići na ove izbore kao i 2016., na način da pobijedi. Kasnije ćemo razgovarati o koaliranjima”, naveo je Plenković.

Oporba je i danas prozvala HDZ za nepoštenu utakmicu i nastavlja kritizirati poteze vladajućih oko datuma. Ipak u SDP-u kažu kako mogu računati i na njihove ruke oko raspuštanja Sabora, ako se zadovolji sloboda kretanja i javnog okupljanja s obzirom na stanje s koronavirusom, a na biračkim mjestima osiguraju zaštitna sredstva.

“Ako uvjeta nema onda mislim da bi dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo neodgovorno. Ovdje se radi o zaštiti života i zdravlja građana. U zadnjih dva mjeseca smo se odrekli puno toga, svi mi, i sada to baciti ovako je po meni naprosto suludo, to je apsolutno kukavičluk i više od toga”, kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

“Ovo su izbori za HDZ. Oni te izbore tempiraju, oni ih guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da onda kriju i datum raspuštanja Sabora i sam datum izbora kao zmija noge”, smatra Mostov Nikola Grmoja.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto: DS)