Pariška policija zaustavila 500 vozila koja su se pokušala probiti u grad na prosvjede protiv epidemioloških mjera

Pariška policija u subotu je zaustavila 500 vozila koja su se pokušala probiti u grad u konvojima na prosvjede protiv epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Vozila su presretnuta na tri ulazna mjesta u francusku prijestolnicu i podijeljeno je više od 150 kazni, objavila je policija na Twitteru.

Policija je mobilizirala tisuće policajaca, postavila kontrolne točke i rasporedila oklopne transportere i vozila s vodenim topovima u pripremi za prosvjede.

Inspirirani kanadskim prosvjedima nazivanima “Konvoj slobode” vozači iz brojnih gradova diljem Francuske pokušavaju prkositi policijskoj naredbi da ne ulaze u grad.

Tisuće protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije covida-19 utaborile su se od petka navečer u predgrađima Pariza nakon što su stigli u konvojima iz cijele Francuske.

Francuske vlasti objavile su da su odlučne spriječiti bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Gotovo 7200 policajaca i žandara “raspoređuje se u sljedeća tri dana kako bi proveli zabranu prolaska konvoja vozila”, priopćila je pariška policija.

Prefekt pariške policije Didier Lallement rekao je da su otvorili privremeni deponij za vozila koji će, zajedno s desecima paukova koji će uklanjati automobile, “prekinuti svaku blokadu”.

Policija je na Twitteru pokazala svoj arsenal protiv blokada, objavljujući fotografije mehanizacije za uklanjanje barikada, kao i vozila opremljenih dizalicama ili vodenim topovima.

Oklopna vozila Žandarmerije također su raspoređena na ulicama glavnog grada prvi put od prosvjeda “žutih prsluka” krajem 2018. godine.

Premijer Jean Castex obećao je biti ustrajan u onemogućavanju blokade grada.

“Ako blokiraju promet ili ako pokušaju blokirati glavni grad, moramo biti vrlo čvrsti u pogledu toga”, inzistirao je na televizijskom kanalu France 2 u petak.

Inspirirani kanadskim vozačima kamiona koji paraliziraju granični promet sa Sjedinjenim Državama, među prosvjednicima su antivakseri, ali i ljudi bijesni zbog brzog rasta cijena energije.

Zahtijevaju ukidanje covid propusnica, koje su potrebne za pristup mnogim javnim prostorima, te dodatnu pomoć za plaćanje računa za energiju.

Samo dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora i s vladom koja očajnički želi izbjeći scene nasilja u glavnom gradu, predsjednik Emanuel Macron je u petak rekao da razumije “umor” povezan s pandemijom covida-19.

“Taj umor također dovodi do bijesa. Razumijem ga i poštujem. Ali pozivam na najveću smirenost”, rekao je za novine Ouest-France.

Policija je procijenila da je do petka poslijepodne u različitim konvojima bilo 3300 vozila.

Pariška policija zabranila je okupljanje zbog “remećenja javnog reda” i rekla da će prosvjednici koji pokušaju blokirati ceste biti kažnjeni ili uhićeni.

Naredbu o zabrani okupljanja konvoja potvrdili su u petak sudovi, koji su odbili dvije žalbe.

“Pravo na prosvjed i na mišljenje je ustavom zajamčeno pravo u našoj republici i u našoj demokraciji. Pravo blokirati druge ili spriječiti dolazak i odlazak nije”, rekao je premijer.

Vlada je u petak najavila daljnje ublažavanje mjera protiv covida.

(izvor: N1, https://hr.n1info.com/, foto: Screenshot)