Otvoreno pismo: Vlada VS Gazda

Od antologijske vožnje Vlakom slobode u kolovozu 1995. do prije par mjeseci, uslužni odnos HDZSDP-ovih vlada prema Ivici Todoriću je bio javna tajna. Svojim novcem i utjecajem je sudjelovao u krojenju zakona, pravilnika i urbanističkih planova po mjeri Agrokora, a slavina javnog novca (pa i vanjskih kredita) se za Ivicu Todorića otvarala po želji.

Dovoljno je vidjeti samo tko je potpisao zadnju veću financijsku injekciju Agrokoru, u iznosu od 379 milijuna kuna – i to kada se već znalo da on propada: Zdravko Marić (HDZ), Martina Dalić (HDZ), Slaven Dobrović (MOST), Boris Lalovac (SDP), Gari Capelli, Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić, Luka Burilović i Grozdana Perić.

A onda su Rusi došli po svoj novac, a za njima i manji vjerovnici koje je Agrokor godinama uništavao. Akcijama vlade u “zaštiti hrvatskih interesa” izvučeno je otprilike 500 milijuna kuna. Todorić je bio na izletu u Londonu, vratio se, položio milijun eura jamčevine kao da se radi o polovnom Fordu Focusu iz 1998. godine i najavio izlazak na izbore.

Što se promijenilo? Samo uloge. Danas više vlade nisu marioneta Ivice Todorića, sada je on njihova. Novac je na računima diljem svijeta, a njegova crna knjižica puna inkriminirajućih podataka. DORH i sudovi ga neće ozbiljnije dirati, a zauzvrat će on poslužiti vlasti kao K+ kost koju će po potrebi baciti preko medija u javnost, kako bismo bili adekvatno zabavljeni u pauzi između Supertalenta i Gospodina Savršenog. Win-win situacija za njih.

Gubitnici su kao i uvijek – apatični i inertni građani Republike Hrvatske.

(Slobodna Hrvatska)