Otvoreno pismo predsjedniku RH Zoranu Milanoviću

Poštovani gospodine predsjedniče RH,

pišem Vam ovo otvoreno pismo povodom Vaše dodjele odlikovanja Reda kneza Domagoja s ogrlicom za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu umirovljenom pukovniku hrvatske vojske Danijelu Boroviću koji je svojim MIG-om prebjegao u hrvatsku vojsku 04. veljače 1992. godine.

Ovo moje obraćanje nije motivirano propitkivanjem zasluga niti hrabrosti pukovnika Borovića, koji je, a to se ipak mora spomenuti, na hrvatsko tlo sletio puna dva mjeseca nakon pogibije četvorice slavnih pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, 02. prosinca 1991. godine.

Govorim o postrojbi koja je u nešto manje od dva mjeseca od svojeg osnivanja obavila 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar, a što biste Vi jako dobro trebali znati jer ste im nedavno boravili na obljetnici 30. godišnjice njihovog osnutka.

Tada ste u sebi svojstvenom stilu posegnuli za svojim filmofilskim znanjem i rekli kako je Hrvatsku obranilo “malo dobrih ljudi” te ste osobno bili upoznati sa činjenicom da veći broj tih heroja sa kojima ste imali privilegiju družiti se par sati do danas nije dobio nikakovo odličje za svoju iskazanu hrabrost i požrtvovnost.

Stoga ne mogu a ne upitati se zašto ti ljudi nisu jučer stajali uz Vas i pukovnika Borovića, pogotovu jer kao vrhovni zapovjednik imate sve ovlasti sami ih predložiti za odličja koje želite i koja oni zaslužuju?

Također, kako to prenose mediji, jučer je prilikom dodjele spomenuto kako “sva četiri pilota koja su preletjela iz JNA trebaju imati čin generala”.

Moram priznati da me to osobno zasmetalo jer pukovnik Borović sigurno zna da isto odličje zaslužuju i najmanje dvojica poginulih pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda, Marko Živković i Mirko Vukušić, koji su kao vrhunski piloti JNA u hrvatsku prešli prije njega i poginuli u platnenom poljoprivrednom avionu na borbenom zadatku.

Njihova imena bi trebala biti poznata i Vama, gospodine predsjedniče, jer se po Marku zove zrakoplovna baza Pleso sa koje često osobno koristite vojne zrakoplovne resurse, a po Mirku zrakoplovna baza u Zemuniku Donjem gdje nazočite dodjeli diploma pilotima kadetima HV-a.

Mala digresija: Markovo ime i prezime Živković bi Vam trebali biti i poznatiji jer ste njegovog oca Marijana ne tako davno javno svrstali u grupu “uličara, razbijača i pijanaca” zbog njegovog neslaganja sa postavljanjem čirilićnih ploča u Vukovaru.

Doduše, tada ste još bili u dobrim odnosima sa Miloradom Pupovcem, danas takvo nešto možda ne biste izjavili.

Uz ovu dvojicu pokojnih “dobrih ljudi” odgovarajuće činove i priznanja posmrtno trebaju dobiti i hrabri padobranci koji su poginuli sa njima, a to su Rade Griva i Ante Plazibat.

Stoga, kada Već idete ispravljati nepravde “historijata narativa hrvatskog rata” što se zrakoplovstva tiče ovim putem Vam javno predlažem da krenete od samog početka te iskoristite svoje ovlasti vrhovnog zapovjednika HV-a na koje se u javnosti sve češće pozivate.

Konkretno, dodijelite odličja za hrabrost i požrtvovnost svim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda koji ista do danas nisu dobili, kao i odgovarajuće činove, gdje osobno smatram da su Marko Živković i Mirko Vukušić prvi koji trebaju postati generali, pa makar i posmrtno.

Mislim da se ovaj moj prijedlog uklapa u Vašu odnedavno sve izrazitiju skrb i pažnju spram hrvatskih branitelja i uspomena na Domovinski rat, te se nadam da ćete na njega pozitivno reagirati.

 

Herman Vukušić