Otvoreno pismo HDZ-a Međimurske županije: Odgovornost sustava za tragičnu smrt branitelja

Nakon tragičnog događaja koji se dogodio u ŽB Čakovec, a koji je prezentirao lokalni list, u interesu javnosti je da se sazna istina. Utvrđivanje istine u pravnoj državi je stvar institucija, te javno postavljamo slijedeća pitanja:

  1. Da li je pozvana Hitna medicinska pomoć (očigledno se radilo o hitnom slučaju), ako je pozvana, zašto nije izašla na teren i pomogla preminulom ili ga barem direktno prevezla na Hitni bolnički prijem?
  2. Kada je preminuli dovezen u šator, koji je postavljen ispred Zavoda za hitnu medicinu – zašto djelatnici zavoda nisu pružili pomoć?
  3. Tko je odgovoran da hitni pacijent čeka sat i pol (Zavod za hitnu medicinu ili netko drugi?)
  4. Kako je organizirana hitna služba u Međimurju kada se na metar udaljenosti između Zavoda za hitnu medicinu i Hitnog bolničkog odjela dogodio propust (naravno ako je utvrđeno da je do istog i došlo?)

Ovim pitanjima želimo istaći da osim pojedinačne odgovornosti (ako ista postoji), u svakom pitanju postoji i pitanje organizacije službi. Ravnatelj Novinšćak se predstavlja kao sposobni menadžer sa dobrim organizacijskim sposobnostima. Poznato je da je bio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu i hvalio se sa organizacijom rada hitne službe. Ako Hitna nije htjela izaći na poziv ili nije htjela pogledati hitnog pacijenta ispred svog praga jer prema svojim organizacijskim propisima oni gledaju samo pacijente koji oni dovezu u bolnicu – zar se tu ne radi o organizacijskom propustu? Možda je i sadašnja ravnateljica Zavoda za hitnu odgovorna za navedeno stanje, jer nije promijenila način rada pa do tragičnog događaja ne bi ni došlo.

I druga dva pitanja bave se organizacijom rada. Ovaj put na Hitnom bolničkom odjelu čiji je voditelj u vrijeme tragedije bio upravo – Novinšćak.

Tako dolazimo do zamršene situacije u kojoj je za organizaciju rada Zavoda za hitnu medicinu do prije godinu dana bio odgovoran upravo Novinšćak (od strane župana Posavca taj rad je ocijenjen  odličnom ocjenom), voditelj Hitnog bolničkog odjela je bio Novinščak,  ravnatelj ŽB Čakovec koja je zaključila da nije bilo propusta –  Novinšćak (nalaz unutarnjeg nadzora)! Sam Novinšćak se poziva na svoju funkciju ravnatelja kao odgovorne osobe za organizaciju posla u bolnici i ističe odličnu suradnju sa drugim ustanovama (???). Ovo podsjeća na stare manire prema narodnoj: “Kadija te tuži, kadija ti sudi!”

Ne moramo ponavljati kako župan Posavec čvrsto stoji iza rada Novinšćaka i brani ga u svakom pogledu i obliku, a time preuzima i odgovornost za njegov rad.

Organizacija rada u bolnici je glavni razlog sukoba bolničkih liječnika i ravnatelja Novinšćaka, a time i župana Posavca. Predugo već liječnici upozoravaju na nestručan i organizacijski nemoguć način rada na koji su prisiljeni – te ističu  – Novinšćakov način organizacije rada ugrožava zdravlje i živote pacijenata.

Medijski se prezentira da u bolnici postoje klanovi i loši međuljudski odnosi. Činjenica je – sve strukovne udruge liječnika (Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski liječnička komora, HUBOL) imaju jedinstveni stav – Novinšćak je svojom organizacijom rada ugrozio kvalitetu i opseg zdravstvene zaštite, ugrozio zdravlje i život Međimuraca. Navedeno je argumentirano, izneseno prije tragičnog događaja na Odboru za zdravstvo 28. veljače 2020.g. gdje su prezentirani dopisi mnogih liječnika, a koji datiraju još od studenog 2019.g. Svi dopisi upozoravaju na rizik ugrožavanja zdravlja i života ljudi zbog organizacije rada i uplitanja Novinšćaka u raspored i stručni rad. Jedini koji ga i dalje svesrdno brani je župan Posavec.

Župan Posavec samostalno imenuje i većinu članova Upravnog vijeća koje rukovodi bolnicom (i bira ravnatelja). Županijska skupština niti bira niti potvrđuje ravnatelje zdravstvenih ustanova, a niti ih može direktno smijeniti. Dakle župan Posavec svojim poslušnim žetončićima u upravnim vijećima smjenjuje i postavlja ravnatelja bolnice i drugih ustanova, a samim time i preuzima odgovornost za događaje u bolnici.

Upravnom vijeću je istekao mandat krajem travnja ove godine, a novo nije imenovano. Trenutno bolnica nema Upravno vijeće. Tko sad barem u formalnom obliku rukovodi bolnicom (osim Novinšćaka)?

Postavlja se i pitanje koje kompetencije ima privremena Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač koja je doktorica znanosti – ali ne medicine kako bi mnogi pomislili nego hrvatskog jezika i književnosti! Većinu radnog vijeka provela je u osnovnim školama Međimurske županije kao knjižničarka, ali je županu Posavcu osoba od iznimnog povjerenja te joj je povjerio i mjesto predsjednice Upravnog vijeća bolnice. Dakle u bolnici sama je sebi šef! Često se spominje sukob interesa, pa se postavlja pitanje da li je i ovo sukob interesa, ili to nije važno ako te postavlja župan Posavec?

Hrvatska demokratska zajednica Međimurske županije