Otvoreno pismo Danijela Galovića predsjednika Mreže potrošača Hrvatske Vladi Republike Hrvatske

U svakoj kriznoj situaciji učinkovitost mjera se cijeni prema brizi za ugroženu kategoriju. Pandemija COVID-19 je zaista svjetska prijetnja i pošast. Nesumnjivo da Vlada RH poduzima vrlo važne i učinkovite mjere za očuvanje zdravlja, a odajemo i priznanje što je na vrijeme uočila i spriječila „psima kriza“ da se bogate na račun uplašenog naroda kroz zabranu dizanja cijena određenim proizvodima.

Poštovana gospodo, Mreža potrošača Hrvatske, predlaže da se moratorij na dizanje cijena stavi na sve proizvode i usluge: Nesumnjivo je da će puno ljudi zbog Korona virusa ostati bez plaća ili čak radnih mjesta, što će na svojim leđima osjetiti potrošači i to najosjetljivija kategorija – „potrošači u problemima“.

Stoga Vam predlažemo i tražimo u ime svih potrošača, posebno „potrošača u problemima“ da Vlada RH žurno donese odluku kojom će se staviti moratorij na sve ovrhe (plaćanje rata kredita, zakonsku zateznu kamatu i svaki drugi zakonski teret, do okončanja pandemije Korona virusa tj. do trenutka kada će WHO proglasiti prestanak pandemije.

Potrošači moraju biti odgovorni jer jedino oni su u stanju provesti sve mjere Vlade RH i zaustaviti širenje pošasti. No smanjenjem kretanja i samoizolacijom jasno je da će  „potrošači u problemima“ doći u još veće probleme, jer neće moći vraćati dug, što će rezultirati povećanjem duga na koji zaista ne mogu utjecati.

Kroz moratorij na sve ovršne radnje Vlada RH će iskazati i svoju socijalnu osjetljivost, što je više nego materijalna potpora u ovim teškim vremenima jer osjećaj da Vlada brine o najugroženijim kategorijama potrošača je neprocjenjiv.

S poštovanjem

Predsjednik Mreže potrošača Hrvatske
Danjel Galović