Otkriven spomenik Kati Šoljić i njenim sinovima u Vukovaru

U organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja “Oluja” iz Podstrane, u Ulici Bartola Kašića u Vukovaru 17.11.dan prije Kolone  Sjećanja otkriven je spomenik Kati Šoljić i njenim sinovima.

Kata Šoljić rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji.
Kata Šoljić je žena koja na poseban način simbolizira žrtvu svih majki čija su djeca stradala u Domovinskom ratu.
Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, te kćeri Maru i Anu.
Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima.
Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima.
Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu. Za njim ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu bili su i kći Mara i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Mara sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina. Mediji su Katu svojedobno nazvali majka hrabrosti.
Trebalo joj je dvanaest godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.
Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Katu Šoljić za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednosti, a od udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata primila je nagradu Junakinje Domovinskog rata. Preminula je u srpnju 2008. u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, a pokopana na vukovarskom Novom groblju.

Na samom otkrivanju uz organizatore bili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te obitelj Kate Šoljić.

Tekst i foto: Pavo Jazvić