Osvanula vrata u još jednom selu na granici: “Da bismo došli na njivu, moramo zvati policiju”

U nekim istarskim selima uz granicu putovati se može samo kroz metalna vrata i to ako imate ključ. Naime, bizarna politika oko metalnih vrata u istarskim selima nastavlja se.

Dok se kroz jedna može, otvaranje drugih diktira slovenska policija pa poljoprivrednici u polje ne mogu kad hoće.

Prolaz kroz metalna vrata u Klunima pokraj Oprtlja od prije tri dana je slobodan. No, nije uvijek i za svakoga. Na svoje parcele i nekretnine u Hrvatskoj, Lucijan Stepančič iz Pregare, bez poziva koparskoj policiji, može od 6 ujutro pa do 20 sati.

“Prije je bilo to zaključano, tri loketi su i nismo imali ključeva, tako da si svaki put morao zvati policiju ako si hteo ići na njivu”, opisuje Stepančič.

Ta procedura i dalje vrijedi kada su u pitanju vrata u Mlinima, udaljena tek nekoliko kilometara zračne linije od onih u Klunima.

“Najbolje rješenje za nas bi bilo da su vrata otvorena cijeli dan i to bi bilo rješenje za svih, ne samo za mene, za sve mještane. To je jedino kaj bi trebalo biti”, smatra Dario Ugrin iz naselja Mlini.

Privremeno rješenje, no ne onakvo kakvo žele stanovnici Mlina, je na vidiku pa će od kraja sljedećeg tjedna ona biti otvorena tek dva dana u tjednu – po osam sati, javlja DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/

“Mi ćemo se zalagati da barem tijekom dana, kada je najveća potreba lokalnog stanovništva za prelaskom ove granične crte, da vrata budu otvorena te da se eventualno preko noći ona zatvore. To bi nas donekle zadovoljilo”, objašnjava gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

No ne u potpunosti pa će se za rješenje ovog problema morati pokucati na još mnoga vrata.

Zatvorena vrata na hrvatsko slovenskoj granici, otvorila su pregovore na najvišoj instanci.

Naime, kako navode u Ministarstvu vanjskih poslova, naš mnistar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, nekoliko je puta o njima razgovarao sa svojim slovenskim kolegom. Ističe da se diplomatski napori nastavljaju, sve kako bi se što skorije našlo rješenje na dobrobit naših građana kojima je nesmetan put do svog vlasništva zaključan.

(Izvor I foto: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/)