OLEG BUTKOVIĆ – ZABRANITI ĆEMO TRANZITNI PROMET KROZ MURSKO SREDIŠĆE

Ministar Oleg Butković obećao od 01. srpnja zabranu tranzitnog prometa kroz centar Grada Mursko Središće i dao nalog Hrvatskim cestama za izradu potrebne dokumentacije novog mosta i obilaznice

 

 

Grad Mursko Središće svjestan je činjenice da prometovanje teretnog prometa kroz centar grada, i sva naselja kroz koje prolazi državna cesta D 209 itekako otežava normalan život građana Grada Mursko Središće i ostalih mještana koji žive uz tu prometnicu. Grad Mursko Središće od 2007. godine uporno pokušava riješiti promet teretnog prometa, te je kroz ovih 10 godina uputio niz pisama nadležnim ministarstvima, uredima, agencijama pa i Vladi Republike Hrvatske sa svim inputima i informacijama o izrazitom povećanju teretnog prometa, te problemima koji nastaju slijedom toga.

01

Grad Mursko Središće zajedno sa susjednom Općinom Lendava izradio je Idejno rješenje Prometnog povezivanja nove trase državne prometnice Republike Hrvatske D 209 na cestovnu mrežu Republike Slovenije, što je ucrtano i u Prostorni plan grada ,Općine Lendava i Prostornom planu Međimurske županije, koja je sve to financirala, te je isto upućeno u Upravu Hrvatskih cesta, na što su oni dali pozivitvno mišljenje. U suradnji sa Hrvatskim cestama izrađena je Prometna studija smještaja zaobilaznice i novog mosta.

02

U centru grada postavljeni su stupići na pješačko biciklističkim stazama,i ograničenje brzine na 40 km/h kroz glavnu prometnicu. Ujedno Grad Mursko Središće je 2015. godine Upravi Hrvatskih cesta uputio zamolbu za postavljanje semafora za regulaciju prometa na državnoj cesti D 209 u ulici Josipa Broza Tita i u naselju Štrukovec, što je rezultiralo pozitivnim ishodom, te su tako prošle godine u studenom 2016.g. postavljena 4 mjerača brzine. Gradsko vijeće Grada Mursko Središće na 13. sjednici usvojilo je Prijedlog o uređivanju prometa u Gradu Mursko Središće na državnoj cesti D 209 koji se ograničava uporaba državne ceste D 209 za promet teretnih vozila čija najveća masa premašuje 7,5 tona, osim za teretna vozila namijenjena prijevozu u lokalnom prometu, te se taj prijedlog uputio Minstarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

03

Na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka i saborskog zastupnika Darka Horvata u službenom posjetu Gradu Mursko Središće boravio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i pomoćnik ministra Josip Bilaver. U Gradskoj vijećnici Grada Mursko Središće održan je radni sastanak  ministra, njegovog pomoćnika, saborskog zastupnika, gradonačelnika Dražena Srpaka, predsjednika Gradskoga vijeća Miljenka Cmrečka, predstavnika Hrvatskih cesta Stjepana Markovića, predsjednika Mjesnih odbora, direktora poduzeća Sobočan – interijeri i Inter viličari, te gradskih vijećnika.

04

Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao je i predstavio ministru najsjeverniji grad Republike Hrvatske, razvoj gospodarstva i najveći problem samog grada teretni promet.

„ Po glavnoj cesti, kroz sam centar grada mjesečno prolazi do 18 000 teretnih vozila. Taj most nije bio izgrađen za takvu vrstu prometa, kao ni cesta, i svo to opterećenje postaje neizdrživo, što dokazuju  i pokazatelji i to da je 2001. godine mjesečno kroz centar grada prolazilo je 5 000 teretnih vozila, dok se danas ta brojka popela na 18 000 vozila, a to je preko 300% povećanja.“ naglasio je gradonačelnik na početku radnog sastanka. Gradonačelnik je ujedno ministru predstavio 3D animaciju Idejnog rješenje novog mosta i zaobilaznice.

05

„ Imamo dva zaključka i to da Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona stupi na snagu 01. srpnja 2017. godine i da se da nalog Hrvatskih cestama da se ide u daljnju  izradu potrebne dokumentacije za izgradnju novog mosta i zaobilaznice” zaključio je ministar Oleg Butković nakon što je upoznat sa svim činjenicama i problemima Grada Mursko Središće.

06

Na kraju susreta gradonačelnik je zamolio ministra, njegovog pomoćnika, saborskog zastupnika da se upute prema mostu na kojem je zatečena izuzetna prometna gužva, te se ministar na licu mjesta uvjerio u sve probleme kroz koje prolaze stanovnici Murskog Središća, a i svi oni koji putuju preko ovog graničnog prijelaza, te je zaključeno da će se žurno pokrenuti realizacija rješenja tog problema na već spomenuti  način, a to je do 01. srpnja zabrana tranzitnog prometa i neodgodivi početak izrade svih studija koje su potrebite za projektiranje zaobilaznice i novog mosta.

(GMS, foto A. Jurak)

07