OKRUGLI STOL “Problemi onkoloških bolesnika u Republici Hrvatskoj”

U Hrvatskom saboru održan je 24. listopada 2023. godine Okrugli stol pod nazivom „Problemi onkoloških bolesnika u Republici Hrvatskoj“, u organizaciji Kluba zastupnika  SDP-a. Sudjelovali su stručnjaci iz područja zdravstva, onkološki bolesnici i predstavnici udruga.

Okrugli stol vodila je i moderirala zastupnica prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med. Iako pozvani, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nisu se odazvali pozivu.

Izvješće OECD-a (EU Country Cancer Profile, Croatia 2023.) pokazalo je da je, unatoč sličnoj pojavnosti raka kao u drugim zemljama EU, po stopi smrtnosti od raka  Hrvatska na drugom mjestu među državama članicama EU-a. Ukupni troškovi liječenja raka u Hrvatskoj viši su za 11% od prosjeka EU-a, a rezultati lošiji.

U čemu griješimo? Na koje probleme nailaze pacijenti i djelatnici u zdravstvenom sustavu? Koja su moguća rješenja? Kakva su iskustva u drugim zemljama EU? Zašto se ne ugledamo u druge, uspješnije zemlje?

Na okruglom stolu posebno je istaknuta nedostatna djelotvorna koordinacija u sustavu pružanja skrbi, vrijeme čekanja između dijagnosticiranja i liječenja raka predugo je, prevelike su razlike u dostupnosti liječenja raka unutar Hrvatske. Posebno je pohvaljena mjera SDP-ove Vlade „Program 72 sata“, koju je ukinula HDZ-ova Vlada, a koja je spasila mnoge živote te se traži njeno ponovno uspostavljanje.

„Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030.“ izglasan je u Saboru prije gotovo tri godine, no Akcijskog plana njegove provedbe još uvijek nema. Očito je da sustav ne funkcionira i kao takav pogoduje privatnim zdravstvenim ustanovama koje se vode profitom.

Osim praćenja i poboljšanja ishoda liječenja moramo povećati i kvalitetu života preživjelih bolesnika, njihovu rehabilitaciju i reintegraciju u radnu sredinu i društvo.

Nedostaje cjeloviti pristup bolesniku- od dijagnoze do kraja liječenja. Pacijenti ne bi trebali lutati u sustavu, nema tzv. Puta bolesnika (vođenje pacijenta kroz sustav).

Mnogi bolesnici nemaju svog stalnog onkologa, postoje problemi s fizikalnom terapijom, liječenjem limfedema, kvarenjem uređaja za radioterapiju. Nedovoljna je psihološka pomoć za oboljele i njihove obitelji. Bolesnici nisu upoznati sa svojim pravima za vrijeme i nakon liječenja, nemaju sve informacije o naknadama koje mogu primati. Loš odaziv građana na preventivne preglede ukazuje na potrebu za edukacijom i uvođenjem zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav. Država je dužna povećati zdravstvenu pismenost građana. Briga za vlastito zdravlje mora biti veća.

Sudionici okruglog stola složili su se da ministar zdravstva Vili Beroš mora hitno saslušati onkološke pacijente i početi raditi svoj posao te stvoriti sustav javnog zdravstva koji je na usluzi građanima.

Na okruglom stolu sudjelovali su:

 • Sanja Šutej, članica Povjerenstva za prava pacijenata Grada Zagreba i članica Predsjedništva Europa Donna Hrvatska
 • Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donna Hrvatska, Hrvatski forum protiv raka dojke
 • Ivica Belina, predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu
 • Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače
 • Nives Badurina, članica Europa Donna Hrvatska
 • Tatjana Marjanica
 • Jadranka Šoić Karuza, KoHOM
 • Romana Jerković, zastupnica u EU parlamentu
 • Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ „dr Andrija Štampar“, Zagreb
 • Sara Medved, predsjednica Savjeta za zdravstvo SDP-a Grada Zagreba
 • Saborske zastupnice Sabina Glasovac i Martina Vlašić Iljkić te Andreja Marić, koja je i moderirala okrugli stol.

Prijenos okruglog stola dostupan je putem saborskog Youtube kanala na linku:

https://youtube.com/live/UfdzyOLvJo8?feature=share

SDP Međimurske županije